Jonas Gardell. Arkivbild
Jonas Gardell. Arkivbild

På onsdagen stoppade Facebook ett inlägg av Jonas Gardell – men nu har det dykt upp i flödet igen. "Mysko!", skriver författaren i ett nytt inlägg.

Flera medier har rapporterat om att Facebook valde att ta bort ett inlägg av Jonas Gardell, där han delade en omtalad bild där polisen tvingar en kvinna i Nice att ta av sig sin hijab. En dag senare är bilden tillbaka – men Gardell har inte fått någon förklaring.

Gardells pr-ansvariga Helena Iles berättar att de skrev till Facebook när inlägget togs bort, utan att få något svar. Varför bilden är tillbaka är också oklart.

– Antingen har de reagerat på att det har fått så stor uppmärksamhet eller så har de läst det meddelandet vi har skickat till dem, säger hon.

"Vill tvinga kvinnor"

"Helt absurt", kommenterade Gardell via Facebook, när hans inlägg försvann. Till bilden på kvinnan i Nice hade han skrivit: "Män vill tvinga kvinnor ta på sig kläder. Män vill tvinga kvinnor ta av sig kläder. Enda gemensamma nämnaren: Män vill tvinga kvinnor".

Lokala förbud i Frankrike mot burkini, ett täckande badplagg, har fått hård kritik.

Inlägget hade över 30 000 gillanden när Facebook tog bort det med motiveringen att det stred mot deras regler.

"Oj! Min förra statusuppdatering censurerades av FB för att den inte följde FB:s gemenskapsregler", skrev Gardell då i ett nytt inlägg som nu är borttaget.

Kvar på Instagram

"Facebook är helt absurt. Det får passera att folk kallar mig bögjävel och kvinnor för horor, men en nyhetsbild från en badstrand där poliser ska tvinga en kvinna att ta av sig sin slöja censureras", kommenterade Gardell i ett mejl.

Samma inlägg fick däremot vara kvar på Twitter och Instagram, där det gillats tusentals gånger. Helena Iles tycker att det hela är väldigt märkligt, eftersom bilden har förekommit på många andra håll:

– Det är konstigt att den finns på vissa ställen men inte får finnas på Jonas Facebook, säger hon till TT.

Stoppats tidigare

Och detta är inte första gången Gardells inlägg plockas bort. 2012 utsågs han till årets svensk, vilket han kommenterade: "Sverigedemokraterna vill ju värna det svenska och vad kan vara mer svenskt än Årets svensk? En bög som är gift med en invandrare?". Efter några timmar försvann statusraden, varpå Gardell i ett nytt inlägg utbrast: "Helt obegripligt! Har Facebook blivit helt galna?".

TT söker Facebook för en kommentar.

Nästa artikel inom Metro Music:
Zara Larsson kan få musikexportpriset