Gaypar får inte sköta renar
Gaypar får inte sköta renar

Ett homosexuellt par har nekats tillstånd för att sköra renar. Nu anmäler de till Diskrimineringsombudsmannen, skriver Aftonbladet.

Den ena av männen kommer från en sameby och männen vill kunna bedriva renskötsel tillsammans. Enligt Rennäringslagen ska en person som är gift med en person som sköter renar också kunna göra det, men paret nekades tillstånd av Sametinget. 

Mannens hemby motsätter sig att någon av männen ska få tillstånd att sköta renar. de menar att den samiske mannen kommer från en familj som haft renar, men inte själv varit delaktig. 

–  Min make var ute i skogen och aktiv i rennäringen hela tiden fram tills han flyttade ner till Stockholm, säger den andre mannen till Aftonbladet.

I stället misstänker männen att det är parets sexuella läggning som ligger bakom beslutet att neka tillstånd för rennäring. Nu har männen anmält byn Malå till Diskrimineringsombudsmannen. 

– Jag tycker det här är en viktig fråga för mig och min make. Vi vill ha både en samisk och en svensk identitet, säger den ena mannen til Aftonbladet. 

Nästa artikel inom Metro Music:
Zara Larsson kan få musikexportpriset