Ge din pension en tanke
Ge din pension en tanke

Tycker du att det är trist att tänka på pensionen? Såklart. Det finns en klubb för det, den heter ”alla” och vi ses vid baren efter jobbet och skojar om hur lite vi orkar bry oss om det orangea kuvertet. Men man bör ändå ägna ämnet några minuter om året, för den som inte bryr sig kan lätt få sina fickor länsade av dem som gör det.

Den pension som staten tvingar dig att betala går inte till din pension. Den går till dagens pensionärer, och med lite tur får du pension av dem som arbetar när du väl har åldern inne. Det är ett slags kedjebrev, och som alla kedjebrev bryter det samman när för få skickar det vidare – till exempel om de inte vill, inte jobbar tillräckligt eller helt enkelt är för få, på grund av sjunkande födslotal.

Alla prognoser är osäkra, men de som nu arbetar lär få betydligt mindre än dagens pensionärer. Den som pensionerar sig nu får i snitt 48 procent av genomsnittslönen i allmän pension. Den som i dag är 18 år kommer enligt EU-kommissionen bara få 30 procent av snittlönen. 

Men det hade kunnat vara än värre. Det gamla pensionssystemet, ATP, brände pengarna ännu snabbare och då var det osäkert om 18-åringen hade fått någonting. I dagens system finns i alla fall en broms som gör att dagens utbetalningar inte blir så stora att de hotar framtidens pensioner. Dessutom har vi fått makt över en liten del av pensionen själva. En dryg sjundedel av inbetalningarna får vi spara i fonder vi själva väljer – premiepensionen.

Pensionärsorganisationerna vill avveckla det. För att slippa bromsen vill de ta de ungas fondsparande, och i veckan förklarade Socialdemokraternas Stefan Löfven att han håller med. Han påstod att systemet var ett ”dyrt fiasko” och att alla inbetalningar ska in i kedjebrevet. Det är besynnerligt, då premiepensionen har presterat bättre än resten av systemet – 4,1 procent per år mot 2,9 procent, enligt Fondbolagens förening.

Vill du inte ha en aktiefond? Välj en räntefond. Är det jobbigt att välja? Slipp då. Då placeras premiepensionen i en fond som presterar ungefär som snittet. Det här handlar bara om att förbjuda dem som vill välja och att ge politiskt godtycke större inflytande över din framtid. Och det handlar om att ta från de unga och ge till de gamla. Det kan bli en tusenlapp mindre i månaden för dagens unga, på grund av utebliven avkastning. Det kan bli mycket mer om bromsen ska bort helt.  

Det är lätt att ha sympati med fattiga pensionärer med små marginaler. Men det ger dem ingen rätt att stjäla från dem som kommer få ännu mindre. Som förälder funderar man ofta på vilken som är den bästa investeringen i ens barns framtid. Kanske en utbildning i självförsvar så de kan freda spargrisen från mor- och farföräldrarna?

+ Iggy på Bloom in the park. Iggy Vidal på Bloom in the park i Malmö, landets mest spännande och excentriske krögare.

– Skyskrapekampen. Jag tycker att Sverige ska ha fler skyskrapor, men när det blir ett politiskt projekt att ha landets högsta känns det mer som dyr prestigekamp. 

 
Nästa artikel inom Metro Music:
Zara Larsson kan få musikexportpriset