Sjuksköterskan Rita Rosén har jobbat med hivtester med snabbsvar sedan 2008.
Sjuksköterskan Rita Rosén har jobbat med hivtester med snabbsvar sedan 2008.

Ju tidigare man upptäcker hiv, desto bättre behandling är möjlig. I dag är ett hivtest enkelt och kostnadsfritt. Och oavsett besked är det bättre att veta – både för dig själv och andra.

I dag lever 7 000 personer i Sverige med hiv. Andelen som har en diagnos är bland den lägsta i Europa men det enda sättet att veta säkert är att göra ett hivtest.

– Det är alltid bättre att veta än att inte veta. Och ju tidigare man får behandling, desto bättre. Det finns fortfarande mycket okunskap. Men hiv överförs inte när man har fått en välfungerande behandling, säger sjuksköterskan Rita Rosén.

Testsvar efter 15 minuter

Sedan 1985 har man kunnat hiv-testa sig i Sverige och sedan nästan tio år tillbaka är det två metoder som används; antingen tas testet i armvecket för att sedan analyseras i ett laboratorium eller så görs ett så kallat hivsnabbtest genom ett blodprov i fingret.

Rita Rosén har arbetet med hivtestning och framförallt snabbtester i Stockholm både för landstinget på Venhälsan och för ideella organisationer sedan 2009. Venhälsan var den första mottagningen att utföra snabbtester i Sverige 2008, i dag är det allt fler som efterfrågar dessa.

– Testet tas genom ett blodprov i fingret och personen får svar efter 15 minuter. Under tiden som provet analyseras sitter vi tillsammans på rummet och det finns tid till att prata och ställa frågor, berättar hon.

Ett hiv-snabbtest tas genom ett blodprov. Foto: Kristofer Hedlund

Om resultatet av testet är negativt tas inget mer prov. Men om det visar positivt behöver man alltid ta ett nytt prov och då får man besked samma dag eller dagen därpå.

– Under tiden kan man alltid få prata med någon på vår mottagning om man vill ha råd och stöd, säger hon.

Om du har frågor om hiv och hivtestning kan du vända dig till Hiv-Sverige som är en ideell, allmännyttig förening som arbetar med att förbättra livsvillkoren för personer som lever med hiv

Viktigt att få ett bra bemötande

Många som kommer för att testa sig är nervösa – en del har efter månader eller kanske till och med år tagit mod till sig för att testa sig.

– Det är en situation där det är viktigt att man får ett professionellt och vänligt bemötande. Alla har sin anledning till att testa sig och vi frågar inte varför personen är här, berättar Rita Rosén.

Den 1 december är det den Internationella aidsdagen – en minnesdag för alla som dött i aids men också en dag för att uppmärksamma och visa stöd för alla de miljoner människor som lever med hiv. Det finns inget botemedel men att leva med hiv i Sverige i dag är inte som igår; med hjälp av mediciner har man i dag möjlighet att leva ett långt och bra liv. Dagens kombinationsmediciner hindrar viruset från att utvecklas i kroppen och när behandlingen håller ner virusnivåerna är risken för att överföra hiv till någon annan obefintlig.

– Man är inte ensam och man kan leva ett bra liv, det tycker jag är viktigt att lyfta fram. Det blir bra tillslut, säger Rita Rosén. 

Här kan du göra ett hivtest i Stockholm:

Hivtest är gratis i hela landet. Dagens hivläkemedel är så effektiva att hiv inte längre begränsar livet.
På Hiv-Sveriges hemsida kan du läsa mer om hiv-test.

ENKÄT: Varför tycker du att det är viktigt att testa sig för hiv och vad var din upplevelse av att testa sig?

Mina Gäredal:

– Det är ett sätt att minska risken för att hiv överförs – och jag tycker att det är viktigt att ha den respekten både för sig själv och de man ligger med. När jag testade mig gjorde jag det även för andra könssjukdomar och jag fick ett bra och professionellt bemötande av läkaren.

Monica Lidén:

– Därför att det är viktigt att få veta om man bär på det. Jag var nervös när jag skulle testa mig men jag fick ett väldigt bra och vänligt bemötande. Det är extremt viktigt att få det i en sådan situation och förstås särskilt om testet hade visat positivt. Jag fick bra information och behövde inte svara på frågor om varför jag var där. Och det gick dessutom väldigt fort att testa sig.

Om Hiv-Sverige

Hiv-Sverige är en nationell rättighets- och påverkansorganisation för alla som lever med hiv och alla som berörs av hiv i Sverige.

• Hiv-Sverige är en ideell förening som är politiskt och religiöst obunden.

• De arbetar med att förbättra livsvillkoren för personer som lever med hiv.

• Verksamheten fokuserar kring påverkas- och opinionsarbete, information och rådgivning.

Här kan du läsa mer om Hiv-Sverige.

Läs om Hiv-Sveriges kampanj World Aids day 2017: Livet med hiv.

 

 

Artikeln är ett resultat av ett annonssamarbete och innehållet är sponsrat av annonsören. Den här artikeln är inte framtagen av Metros redaktion utan av vår kommersiella avdelning för Native Advertising.

Nästa artikel inom Metro Music:
Zara Larsson kan få musikexportpriset
Mer om Sjukvård Hiv