Det hade gått precis lika bra utan avslutningspresent, skriver läraren Jacob Möllstam.
Det hade gått precis lika bra utan avslutningspresent, skriver läraren Jacob Möllstam.

Gesten att ge lärare presenter är superfin och jag uppskattar den verkligen. Men om det leder till att en enda elev hamnar utanför på grund av att de inte har råd så är det helt enkelt inte värt det, skriver låg- och mellanstadieläraren Jacob Möllstam.

Detta är en debattartikel. Det är personen som har skrivit texten som står för åsikterna i den, inte Metro. Metro är en politiskt obunden tidning.

Skolavslutningar finns till för att fira elevernas prestationer. Ändå hamnar man som lärare förr eller senare själv i händelsernas centrum för att ta emot presenten som alla samlat in till. Nästan alla.

Vid det här laget har jag varit lärare tillräckligt länge för att utan ansträngning kunna känna igen vilka som längst bak i klassrummet försöker göra sig osynliga. De som inte hade råd. En tjuga är inte en förmögenhet i sig själv men i en skola som är till för alla måste vi respektera att det ibland kan vara för mycket vissa dagar i månaden. Därför tycker jag att det är dags att vi lägger ner traditionen att ge lärare presenter. Om det leder till att en enda elev hamnar utanför på grund av att de inte har råd så är det helt enkelt inte värt det. Idealet om en kostnadsfri skola måste omfatta skolavslutningarna också.

LÄS MER: Debatt: Det brinner i mig när jag ser hur lata vi blir av städhjälp
Gesten att ge lärare presenter är superfin och jag uppskattar den verkligen. Under mina år har jag fått fin choklad, böcker som kommit att bli personliga favoriter, den mest kompetenta badhandduk jag någonsin ägt och mycket mer. Med det sagt så är det ändå så att det hade gått precis lika bra utan. För jag har känt av mina elevers och deras föräldrars förtroende och uppskattning ändå.

Jag förstår att det kan finnas en vilja att göra något fint för sina barns lärare. I ett sentimentalt ögonblick kan man lätt slås av storheten i att någon annan lägger ner sin själ i det käraste du har. Läraryrket är ett bitvis slitsamt yrke som på många sätt är undervärderat och då kan det vara skönt att som förälder göra något. Att se till att vara en del av lösningen och inte problemet. Eller så är det bara en gammal vana som lever kvar från avslutningarna när man själv gick i skolan och såg sina föräldrar samla in till en lärarpresent. Oavsett vilket så finns det andra sätt att visa uppskattning på som är både värdefullare och samtidigt helt kostnadsfria.

  •  Lägg ett par minuter på att svara på ett mejl även när det inte handlar om något viktigt. Ett par meningar är allt som behövs för att bekräfta att du ser jobbet som dina barns lärare gör.
  •  Dela med dig av stunder när dina barn kommer hem och berättar om nya kunskaper, insikter eller tankar som de fått med sig av skoldagen. Det har du nytta av den där gången när du känner att du måste följa upp när barnen berättar om något i skolan som inte låter riktigt bra.
  • Fundera ett varv kring hur du pratar med barnen om skolan och lärarna. Det är mänskligt att någon gång bli irriterad, men kom ihåg att du då försätter dina barn i en situation där de måste välja mellan att vara lojala med sina föräldrar eller sina lärare – en situation som varje gång gör att de kommer lita lite mindre på sina lärare.

LÄS MER: Debatt: Censurering av studentbanderoller är inte lösningen

I slutändan kan ingen avslutningspresent i världen ersätta ett fungerande samarbete mellan hem och skola som är grundat på ömsesidigt förtroende och där har du halva ansvaret. Elever som ser sina föräldrar lita på lärarna kommer själva göra det. Barn som hör sina föräldrar uppskatta skolan kommer själva att trivas bättre i skolan. Det är inte konstigare än att din tillit smittar. På det sättet ger du dina barns lärare den uppskattning de behöver för att göra ett bra jobb samtidigt som du ger dina barn förutsättningar för att lyckas i skolan.

Bättre avslutningspresent än så finns inte.

Jacob Möllstam, lärare

Om debattören

• Ålder: 30.

• Yrke: Låg- och mellanstadielärare.

• Stad: Göteborg.

• Aktuell: Bloggar under killfroken.se och poddar tillsammans med Karin Berg på Skolsverige.com. Gick till final i Svenska podcastpriset 2016.

LÄS MER: Debatt: Till dig som fortfarande tycker att graffiti är klotter

Kommentera denna artikel

Vad tycker du? Här har du möjlighet att kommentera denna artikel. Vi på Metro vill ha en öppen dialog där de som deltar respekterar varandras åsikter. Alltså förväntar vi oss att du håller en schysst ton. Du kan framföra dina åsikter på ett civiliserat sätt även om du inte håller med om andras. Vi tror på dig!

Här kan du läsa hela vår kommentarspolicy.

Nästa artikel inom Metro Music:
Zara Larsson kan få musikexportpriset