USA-generalen Gary Volesky träffar en irakisk soldat inför offensiven för att återta Mosul. Arkivbild.
USA-generalen Gary Volesky träffar en irakisk soldat inför offensiven för att återta Mosul. Arkivbild.

IS-ledare flyr från den irakiska staden Mosul när den irakiska armén och allierade styrkor rycker allt närmare, uppger den amerikanske armégeneralen Gary Volesky.

Enligt Volesky kommer de kvarvarande stridande för terrorrörelsen troligen i stor utsträckning bestå av utländska IS-anhängare. De som lämnar Mosul granskas av irakiska styrkor och det blir svårt för personer som anslutit sig till IS från andra länder att smälta in bland lokalbefolkningen för att fly.

– Vi förväntar oss att det är de som stannar kvar och slåss, eftersom de inte har någon annanstans att ta vägen, säger Gary Volesky under en videokonferens med journalister.

Den ryske generalstabschefen Valerij Gerasimov varnar samtidigt för att IS-anhängare i Mosul obehindrat försöker fly till Syrien. Tusentals civila har redan lämnat staden i just den riktningen.

– Vi hoppas att våra partners i den internationella koalitionen förstår vad det kommer att leda till om stora IS-gäng fritt får röra sig i Mellanöstern, säger han till den ryska nyhetsbyrån Interfax.

Nästa artikel inom Metro Music:
Zara Larsson kan få musikexportpriset