Jasleen Afarin, hennes man Adel och deras två barn. Foto: Privat.
Jasleen Afarin, hennes man Adel och deras två barn. Foto: Privat.

De är kämpar ofta för att få mer tid med sina barn, gillar blocköverskridande överenskommelser och är politiskt otåliga. Metro går till botten med de politiska preferenserna hos de unga vuxna och småbarnsföräldrarna inför höstens val.

I Metros serie ”Generationsvalet” har turen kommit till unga vuxna. De som passerat den yngsta vuxentiden: hunnit plugga klart, kanske börjat bilda familj och ofta etablerat sig ordentligt på arbetsmarknaden.

Jasleen Afarin, 38, bor i ett hus i Barkarby i Järfälla kommun tillsammans med sin man och två barn. Samtidigt pendlar hon till sitt jobb som miljöinspektör och projektledare i Knivsta kommun.

Jasleen är ett typiskt exempel från den här generationen. Här finns det berömda familjepusslet, där det är svårt att få tiden att räcka till. Det här är även en generation som präglats av att de växt upp under en tid av utvecklingsoptimism, global handel och digitalisering, enligt Anders Parment, generationsforskare vid Stockholms universitet.

Under deras livstid har folkrörelse-Sverige tonats ner och människor blivit alltmer vana vid att kunna styra över sin egen tid.

– Här återfinner vi 80-talisterna, som gillar 24/7-samhället och alla dess valmöjligheter. Man kan träna mitt i natten, dricka rosévin på torsdag förmiddag och jobba en lördagskväll, säger Anders Parment.

I åldersgruppen 26-30 år hade Miljöpartiet sitt största stöd i förra valet, enligt valundersökningen vid Göteborgs universitet.

– Många har en lång utbildning bakom sig, där de kan påverkas till att få grönare och mer internationalistiska värderingar. De som är snäppet äldre röstar på lite större partier igen, kommenterar Henrik Ekengren Oscarsson, professor i statsvetenskap vid Göteborgs universitet.

LÄS MER: De äldsta väljarna håller ofta fast vid sitt parti

Samtidigt kommer de här personerna, oavsett om de har barn eller inte, i kontakt med alltfler samhällsinstitutioner, och valdeltagandet ökar stadigt.

Jasleen Afarin går ibland tidigare från jobbet och jobbar igen tiden senare på kvällen när barnen sover. För henne är tiden med barnen det viktigaste, speciellt eftersom hon pendlar uppemot två timmar om dagen. En konkret politisk reform som hon och hennes man dragit nytta av är rutavdraget.

– Det har varit lite tabu med hemhjälp i Sverige, men det har blivit en annan trend i dag. Jag har många vänner som anlitar hemhjälp. Jag vill spendera mer tid med mina barn och städningen är det jag kan skära bort i mitt liv, säger Jasleen Afarin.

Anders Parment, generationsforskare vid Stockholms universitet och Henrik Ekengren Oscarsson, professor i statsvetenskap vid Göteborgs universitet. Foto: EvaDalin/ Stockholms universitet och Ola Kjelbye/Göteborgs universitet.

Personer som nyligen skaffat barn kan även vara extra känsliga för valfläsk inom det området, enligt statsvetaren Henrik Ekengren Oscarsson.

– Om man någon gång i livet är plånboksröstande och väldigt känslig för vad som händer med den egna ekonomin så är det när man precis bildat familj och skaffat barn.

Som exempel tar han att Socialdemokraterna lovade att införa maxtaxor i barnomsorget under valrörelsen 1998, vilket gav många röster bland småbarnsföräldrarna det valet.

LÄS MER: Nischpartier lockar när de yngsta går till val

Jasleen Afarin känner igen sig i den bilden.

– Vi är känsliga just nu för extra kostnader. Många i vår situation har precis köpt hus och varit mamma- och pappalediga. Det är klart att ekonomin kan vara ansträngd, säger hon.

Det här är även en generation som är otåliga och vill se snabbare puckar inom politiken. Samtidigt är det en kreativ generation som tänker mycket och vill ha konstruktiva lösningar, enligt generationsforskaren Anders Parment.

– Jag är säker på att 80-talisterna gillar blocköverskridande samarbeten, säger han.

Jasleen Afarin tycker att vården och skolan är några av de viktigaste frågorna det här valet. Samtidigt försöker hon och hennes man få rätt stöd till ett av sina barn som har autism.

– Det är en kamp för föräldrar till barn med autism för att få den hjälp de behöver, säger hon.

För Jasleen blir det inget lätt val i höst.

– Partierna har kommit närmare varandra i många frågor, och de är ganska otydliga med vilka de tänker samarbeta med. Jag väntar på klarare besked där, säger hon.


LÄS MER: Gör Metros valkompass: Vilket parti tycker som du? 

Fakta: Jasleen Afarin

Namn: Jasleen Afari.
Ålder: 38 år.
Bor: I hus i Barkarby i Järfälla kommun.
Intresse: Mat och resor.
Familj: Maken Adel Afarin och två barn, två och sex år gamla.
Gör: Jobbar som miljöinspektör och projektledare i Knivsta kommun.

Fakta: Generationsvalet

I serien ”Generationsvalet” undersöker Metro hur vilken generation vi tillhör påverkar hur vi röstar och vilka frågor vi tycker är viktiga, samt vilka partier som har lättare och svårare att nå vissa åldersgrupper.

LÄS MER: Växte upp under hippie-eran – så röstar de i dag 

Nästa artikel inom Metro Music:
Zara Larsson kan få musikexportpriset