Ester Tolo, Daniel Hansen och Adella Mawas har fortfarande en hel del tid på sig att fundera vad de ska rösta på.
Ester Tolo, Daniel Hansen och Adella Mawas har fortfarande en hel del tid på sig att fundera vad de ska rösta på.

De är uppväxta i ett samhälle fullt av valmöjligheter, röstar ofta rödgrönt och dras till nischpartier. Metro går till botten med hur vår ålder påverkar hur vi röstar – och börjar med de allra yngsta väljarna.

Innanför entrén till den gula tegelbyggnaden som utgör Rekarnegymnasiet i Eskilstuna sitter och står eleverna i små grupper. Tre av eleverna på skolan är Ester Tolo, Adella Mawas och Daniel Hansen. I höst slutar de gymnasiet, tar ett steg ut i vuxenvärlden och får även rösta för första gången.

Inför valet har politiker hälsat på på deras skola. Men Ester, Adella och Daniel blev inte helt övertygade.

– Alla säger lite samma sak. Då kan man ju rösta på vem som helst, säger Ester Tolo.

Ester, Adella och Daniel sneglar redan mot högskoleutbildningar och är intresserade av samhällsfrågor.

– Men det känns ändå lite som att det är de vuxna som är politiskt insatta, som dricker kaffe i soffan och pratar om politik, fortsätter Ester.

Den yngsta generationen som får rösta i höstens val är födda i slutet av 90-talet och början av 2000-talet.

Det är en generation som inte minns en tid innan terrorattacken mot World Trade Center 2001, som varit tonåringar under flyktingkrisen 2015 och under år när Europa drabbats av terrordåd.

Men det är även en generation som kommer ut i vuxenvärlden mitt i en högkonjunktur, i spåren av #metoorörelsen och som är mer vana vid teknik än någon generation tidigare.

Anders Parment är generationsforskare vid Stockholms universitet. Han beskriver de yngsta väljarna som en grupp som växt upp i ett kommersiellt samhälle med många valmöjligheter och ett stort fokus på självförverkligande.

– De är starkt påverkade av att de är ”curlade”. Inte bara av föräldrarna utan av hela samhället. Det påverkar den generationens värderingar och syn på politik. En viktig fråga blir vad samhället kan leverera till dig, säger Anders Parment.

LÄS MER: Stor guide: Här är allt du behöver veta inför valet 2018

Ester Tolo, Adella Mawas och Daniel Hansen är några av årets förstagångsväljare. Foto: Linnea Johansson.

De yngsta väljarna dras generellt mer åt det rödgröna hållet än andra väljargrupper.

Winston Churchill lär ha påstått att den som är ung och inte röstar till vänster inte har något hjärta, och den som är äldre och inte röstar till höger inte har någon hjärna.

– Det stämmer i Sverige om man tittar i ett perspektiv på 50-60 år tillbaka. Vi blir lite mer konservativa och värderingsmässigt traditionella när vi blir äldre, säger Henrik Ekengren Oscarsson, professor i statsvetenskap som leder det svenska Valforskningsprogrammet vid Göteborgs universitet.

Valdeltagandet och den politiska kunskapsnivån är generellt lägre bland de yngsta väljarna, enligt Henrik Ekengren Oscarsson. De dras ofta till småpartier eller nischpartier.

I valundersökningen som Valforskningsprogrammet gjorde i samband med valet 2014 fick exempelvis Feministiskt initiativ hela 8 procent av rösterna i åldersgruppen 18-22 år.

Yngre personer kan generellt rösta lite mer lättvindigt än andra åldersgrupper, enligt generationsforskaren Anders Parment.

– En del gör ett snabbtest på Aftonbladet för att ta reda på vilket parti de ska rösta på. Eller så tänker de: ”jag gillar jämställdhet, därför röstar jag på Feministiskt initiativ”, eller ”skolan är viktig, så jag röstar på Liberalerna”.

Ett parti som har svårare att locka unga än äldre är Socialdemokraterna. Något som Ester, Adella och Daniel känner igen sig i.

– Uttrycket ”en jävla sosse” är något man vardagligen hör, och det kan göra att vissa inte vill rösta på partiet oavsett hur lite de faktiskt vet om deras politik. Personligen spelar det ingen roll för mig när jag letar efter ett parti att rösta på, men jag tror att det kan påverka vissa väljare, säger Daniel.

LÄS MER: Stor enkät med partiledarna: Våra löften till dig inför valet

Anders Parment, generationsforskare vid Stockholms universitet och henrik Ekengren Oscarsson, professor i statsvetenskap vid Göteborgs universitet. Foto: EvaDalin/ Stockholms universitet och Ola Kjelbye/Göteborgs universitet.

När man är yngre använder man ofta sina föräldrars röstning som utgångspunkt för sitt eget politiska liv, enligt Henrik Ekengren Oscarsson.

Ester Tolo och Adella Mawas har båda sina rötter i Syrien. För dem är det snarare de som påverkar sina föräldrar än tvärtom, säger de.

– Nu när jag ska rösta kommer mina föräldrar bli påverkade av mig. Mamma, det är dags att rösta nu. Vi kanske kan rösta tillsammans? Lite så, säger Ester Tolo.

När Ester, Adella och Daniel ska sammanfatta vilka frågor som är viktiga lyfter de fram en bra sjukvård och att nyanlända ska få hjälp att komma i jobb. 

– Samtidigt är bostad och jobb de ungas viktigaste frågor, säger Ester Tolo.

Varken Ester, Adella eller Daniel vet ännu hur de ska rösta i höst. Daniel gjorde ett skolarbete där han intervjuade företrädare för Centerpartiet redan när han gick i sjuan. Då fick han upp ögonen för partiet.

– Det var inte så svårt att övertyga mig då, säger han och skrattar.

Generationsforskning visar att de värderingar vi behåller resten av livet sätts när vi är mellan 16 och 24 år. Enligt Henrik Ekengren Oskarsson på Göteborgs universitet grundas våra grundläggande politiska åsikter och värderingar ännu tidigare, redan när vi är i 14-årsåldern.

Ester, Adella och Daniel tycker att det borde vara viktigt för politikerna att nå de yngsta väljarna.

– De behöver oss. Det är vi som kommer leva i framtiden och påverka samhället, och i vår tur påverka våra barn, säger Adella.

För unga väljare är det heller inget konstigt att byta partisympatier mellan valen.

– Det är ju ändå fyra år mellan valen. Man måste väl ha tänkt lite emellan? Mycket hinner ju hända på den tiden, säger Ester.

Förstagångsväljarna i årets val är 383 000 personer, vilket endast motsvarar 5,3 procent av hela väljargruppen.

– Men det är viktigt för partierna rent symboliskt att ha ungdomarna med sig. Då känner de att de ligger i tiden och har en politik som fungerar, säger Henrik Ekengren Oscarsson.

LÄS MER: 13 röster: De kommer styra landet efter valet 

Fakta Ester, Adella och Daniel

Namn: Ester Tolo
Ålder: 18 år
Bor: Eskilstuna
Gör: Studerar tredje året på samhällsvetenskapliga programmet med beteendeinriktning på Rekarnegymnasiet i Eskilstuna.
Intressen: Gymma och umgås med familj och vänner.

Namn: Adella Mawas
Ålder: 19 år
Bor: Eskilstuna
Gör: Studerar tredje året på samhällsvetenskapliga programmet med beteendeinriktning på Rekarnegymnasiet i Eskilstuna.
Intressen: Spela piano, trummor och att gymma.

Namn: Daniel Hansen
Ålder: 19 år
Bor: Eskilstuna
Gör: Studerar tredje året på samhällsvetenskapliga programmet med beteendeinriktning på Rekarnegymnasiet i Eskilstuna.
Intressen: Tränar två innebandylag, spela gitarr, umgås med vänner.

 

 

Fakta: Generationsvalet

I serien ”Generationsvalet” undersöker Metro hur vilken generation vi tillhör påverkar hur vi röstar och vilka frågor vi tycker är viktiga, samt vilka partier som har lättare och svårare att nå vissa åldersgrupper.

 

Nästa artikel inom Metro Music:
Zara Larsson kan få musikexportpriset