Pia Wass, 64, har länge undervisat i demenskunskap och vurmar för den gruppen och för en bra äldreomsorg.
Pia Wass, 64, har länge undervisat i demenskunskap och vurmar för den gruppen och för en bra äldreomsorg.

De växte upp under 60- och 70-talets vänstervåg, påverkas av nostalgi och var den åldersgrupp där flest röstade på Sverigedemokraterna förra valet. Metro går till botten med väljarna runt pensionsåldern inför höstens val.

För att förstå det politiska engagemanget i den generation som i dag ligger runt pensionsstrecket behöver vi förflytta oss till deras ungdomstid på 60- och 70-talen.

Till en tid med vänstervåg och ett växande välfärdssamhälle. Med platåskor och progg. Men även Vietnamkrig, inflation, oljekris och budgetunderskott.

Anders Parment är generationsforskare vid Stockholms universitet.

Han beskriver en generation som växt upp i ett samhälle där Socialdemokraterna var statsbärande parti, och där S fortfarande är starka. En generation som tidigt fått inflytande, har haft svårt att lämna arbetslivet och där man i dag ofta hittar ordföranden i bostadsrättsföreningen.

LÄS MER: Generationsvalet: Nischpartier lockar när de unga ska rösta för första gången

Men det är även en generation som påverkas av nostalgi när de går till valurnorna i höst.

– De tycker att det var bättre förr helt enkelt. Offentlig sektor expanderade, utbildning expanderade, vägnätet expanderade… Alla kurvor gick åt rätt håll. Nostalgi är ett starkt inslag i den här generationens politiska preferenser, säger Anders Parment.

Pia Wass är vårdlärare boende i Falun i Dalarna. Senare i år fyller hon 65 och hon planerar då att gå i pension. Pia Wass kom ut i arbetslivet på 70-talet, först som sjuksköterska och senare som barnmorska.

– Det hände mycket på 70-talet. Som barnmorska tänker jag på frigörelserna, p-pillrena som kom. Kvinnan fick en helt annan frihet. Vi är en generation som på många sätt blev mer medvetna; om alltifrån miljöfrågor till arbetsmiljöfrågor och kvinnofrågor, säger hon.

Hon känner även igen sig av bilden av en generation är präglad av nostalgi.

– Verkligen. Jag diskuterade det med en väninna bara för någon vecka sedan. Hur alla pratar om 70-talet, vad vi gjorde och hur vi hade det… Inom vården var det gott om tid och mycket personal. Ordet personalbrist fanns inte. Det var goda tider på det sättet.

LÄS MER: Läs alla Metros partiledarintervjuer här

Anders Parment, generationsforskare vid Stockholms universitet och henrik Ekengren Oscarsson, professor i statsvetenskap vid Göteborgs universitet. Foto: EvaDalin/ Stockholms universitet och Ola Kjelbye/Göteborgs universitet.

Tror du att det påverkar er generation att ni har de här gemensamma erfarenheterna?

– Jag tror att det kan påverka när det gäller vilka frågor man tycker är viktiga. Min viktigaste fråga är omsorgen om de äldre och de svaga i samhället.

För gruppen som befinner sig i pensionsåldern kan storleken på pensionen komma att spela stor roll under valrörelsen, tror statsvetaren Henrik Ekengren Oscarsson.

– Där finns det många vinnare och förlorare på det pensionssystem vi har. Det finns grupper som nästan kastas in i fattigdom för att de går i pension. Mycket står på spel. Här spelar livsvillkor och levnadsförhållanden en väldigt stor roll för hur man tänker om politik.

I förra valet var åldersgruppen 61-70 år den grupp där Sverigedemokraterna var starkast, enligt den valundersökningen som gjordes vid Göteborgs universitet i anslutning till valet.

– Just i det valet var det främst äldre män som var kritiska mot migrationspolitiken som gick över från Moderaterna, förklarar Henrik Ekengren Oscarsson, professor i statsvetenskap vid Göteborgs universitet.

En orsak kan, enligt generationsforskaren Anders Parment, vara just att nostalgi slår över i populism.

– Invandring blir en av de aspekterna man kan hänvisa till som gjort det sämre. Man får även tänka på att det kan vara tristare att vara 70 år än 62 år. Det är lättare att bli tillbakablickande och nostalgisk om man upplever att man är äldre, tröttare och inte har lika mycket möjligheter att påverka, säger han.

I årets val är rekordmånga av väljarna pensionärer, 27,5 procent. Något som vårdläraren Pia Wass i Falun tycker har märkts av i valrörelsen. Själv förespråkar hon en mycket lägre pensionärsskatt än vi har i dag.

– Jag tror frågor som rör äldre och äldreomsorg kommer kunna bli avgörande i valet, säger hon.

LÄS MER: Gör Metros valkompass – vilket parti tycker som du? 

 

 

Fakta: Pia Wass

Ålder: 64 år, fyller 65 i december
Bor: Falun
Gör: Vårdlärare och barnmorska
Intressen: Friluftsliv, yoga, att läsa böcker, resa

Fakta: Generationsvalet

I serien ”Generationsvalet” undersöker Metro hur vilken generation vi tillhör påverkar hur vi röstar och vilka frågor vi tycker är viktiga, samt vilka partier som har lättare och svårare att nå vissa åldersgrupper.

LÄS MER: Partiledarna: Så drabbas vi av fake news

Nästa artikel inom Metro Music:
Zara Larsson kan få musikexportpriset