Bröd och pasta gjort på vetemjöl kan kanske snart vara vardagsmat även för personer som har glutenintolerans.
Bröd och pasta gjort på vetemjöl kan kanske snart vara vardagsmat även för personer som har glutenintolerans.

Med ny teknik vill forskare kunna rikta in sig på ett protein för att göra att glutenintoleranta inte ska reagera på mjölet.

Bröd, pasta och kakor är bara några saker som den som är glutenintolerant inte kan äta. Men snart kan problemet vara ett minne blott.

I en studie av forskare i Spanien testas att skapa nya typer av vete genom genmodifiering vilka ska göra att glutenintoleranta inte påverkas lika mycket av mjöl, det skriver Engadget.

LÄS MER: 10 tecken på att du kan vara glutenintolerant

Glutenintoleranta får problem på grund av ett protein som finns i gluten och som heter gliadin. Men med hjälp av den nya genmodifieringstekniken CRISPR har forskarna nu lyckats ta bort 35 av 45 gener som finns i gliadin.

Resultatet är lovande och forskarna kunde till och med baka bröd med det nya mjölet. Dock är det fortfarande en bit kvar innan det modifierade vetemjölet är klart att produceras i stor skala.

LÄS MER: Föräldrar tvingade bebis att äta gluten- och mjölkfritt

Utöver att bekämpa glutenintolerans kan CRISPR också användas för att förändra andra delar inom jordbruket. Forskarna försöker med hjälp av metoden att skapa grödor med högre motståndskraft mot till exempel torka och skadedjur.

Nästa artikel inom Metro Music:
Zara Larsson kan få musikexportpriset
Mer om mat gluten