Ut med faxarna – nu kan landstingen skicka elektroniska remisser mellan varandra. Arkivbild.
Ut med faxarna – nu kan landstingen skicka elektroniska remisser mellan varandra. Arkivbild.

En smärre revolution har ägt rum inom den svenska sjukvården. För första gången har en elektronisk remiss skickats mellan två landsting.

Man kan ju tycka att det hela låter lite märkligt, med tanke på hur samhället ser ut i dag. Vi gör våra bankärenden på nätet, styr hemelektroniken med våra telefoner och kommunicerar över hela världen. Men inom vården är en e-remiss två landsting emellan något helt nytt, år 2016.

– Eller hur?! Man tänker ju att är vi inte kloka, varför har vi inte gjort det här tidigare? säger Erik Sköldenberg, chefsläkare för patientjournalen vid Akademiska sjukhuset i Uppsala, och skrattar.

Använder fax

Det var nu i veckan som den historiska händelsen ägde rum. Från landstinget i Värmland skickades en elektronisk remiss till Akademiska barnsjukhuset. Allt fungerade enligt plan, berättar Sköldenberg.

– Det här är ett led i att effektivisera vårdflöden mellan landsting och se till att den kommunikation som sker med skyddade personuppgifter sker på ett korrekt sätt. I dag är det hör och häpna fax som används vid de här kommunikationerna, framför allt vid akuta situationer. Sedan använder vi fortfarande post också.

Flera står på kö

Att få i gång e-remisserna har dragit ut på tiden eftersom det har varit komplicerat att utveckla funktionen. Det är både en fråga om politisk vilja och pengar, förklarar Erik Sköldenberg. Nu finns dock en gemensam plattform som ägs av landstingen via Sveriges Kommuner och Landsting. Dit har än så länge har bara Uppsala och Värmlands läns landsting, som använder sig av samma journalsystem, anslutit sig, men fler står på kö.

– Nu måste varje landsting göra den här resan och koppla upp sig. Det är ett antal landsting som jobbar med detta.

Nästa artikel inom Metro Music:
Zara Larsson kan få musikexportpriset