Carl Reinholdtzon Belfrage har ätit på Bocado.

Bocado

Betyg 4

När man rest världen över i tjugo år och sysslat med restaurangkritik så utvecklar man ett nästan överjordiskt sinne, lite magiskt faktiskt, och man kan på bara ett par sekunder, genom snabba detaljer, avgöra vilken kvalitet en restaurang innehar. Det är en känsla som väldigt sällan sviker. Man får känslan nästan omedelbart man äntrar restaurangen och när middagen är avslutad är den magkänslan, med en nästan otäck exakthet, bekräftad. Jag får den här trolska känslan även här på den spanskinspirerade pintxos-baren Bocado på Kaserntorget.

Och källan är något så enkelt som en gin och tonic. Men gin och tonicen är inte som på de allra flesta andra ställen i Göteborg (i avlångt glas, med värdelös is och usel tonic). Nej, den är här skapt precis såsom Gud hade tänkt det: i ett runt vinglas stort som ett barnhuvud och med nästan lika delar Fever Tree-tonic och kvalitetsgin. Jag har endast haft en liknande upplevelse på Dickens Bar i San Sebastian (skriv upp för framtida semestrar). I övrigt är Bocado en besvikelse vad gäller dryck. Vinet och ölen håller inte alls samma klass som råvarorna i maten.

Jag skulle vilja rekommendera ägarna en resa till Bar Brutal i Barcelona(skriv upp för framtida semestrar)för att föra in sin restaurang i den naturligt flytande samtiden. Men fine, tills dess dricker jag gärna gin och vermouth till mina pintxos. För maten är på riktigt. Jag tar in knivmusslor, en poetisk rätt som har fantastisk estetik, men även potatis, ägg och lyx-skinka (ja, Iberico) och benmärg och sardeller. Det är oerhört prisvärt och gott, och Bocado är utan tvekan ett välkommet tillskott i Göteborg. Både för att kvickt ta en drink och ett par tapas eller för långa middagar i en mysig miljö.

Här har Bocado verkligen lyckats att inreda på ett genuint vis utan att hamna i någon tråkig turist-klyscha. Efter ett par drinkar tror jag på allvar att jag befinner mig i någon av de vackra restaurangerna i gränderna i San Sebastian. Jag avslutar med en crema catalana och tittar samtidigt på den urdruckna gin-drinken och konstaterar nöjt att min spindelman-känsla för vad som är en bra restaurang fortfarande lyser inom mig.

Nästa artikel inom Metro Music:
Zara Larsson kan få musikexportpriset