Genusvetaren Lena Gunnarsson reagerar på sajter kring så kallad sugardejting.
Genusvetaren Lena Gunnarsson reagerar på sajter kring så kallad sugardejting.

En skev maktbalans, mest fokus på mannens lust och en risk för ökat sexuellt våld. Genusvetaren Lena Gunnarsson ser flera problem med sugardejtingsidor.

I en sugardejtingsituation finns det risk att maktbalansen blir skev, menar genusvetaren Lena Gunnarsson vid Lunds universitet. Många män har traditionellt sett mer makt i samhället, inte minst ekonomiskt.

– Men det enda kvinnan har är sin ungdom, skönhet och sin kropp. Det blir en maktobalans, säger hon.

Hon menar att ett annat problem kan vara att relationerna till stor del handlar om mannens lust och njutning, och att kvinnan måste anpassa sig. Dessutom tror hon att sugardejting kan vara med och underminera en samtyckeskultur, och på så sätt i förlängningen bidra till sexuellt våld.

– Det fostrar en sexuell kultur där man inte behöver ha en ömsesidighet, där två personer vill ha sex med varandra. Pengarna förstör det, säger hon.

LÄS MER: Unga kvinnor lockas med ”diamanter och champagne” – för att bli sugarbabies

Lena Gunnarsson kan se tre tydliga trender som hon tror kan bidra till att sajter för sugardejting etablerar sig i Sverige. Det första är ökade klyftor i samhället, med exempelvis ungdomsarbetslöshet och unga som behöver pengar.

Det andra är att företag letar efter nya sätt att tjäna pengar, och tror sig kunna göra det på mäns lust och kvinnors ekonomiska utsatthet.

Den tredje trenden som Lena Gunnarsson tycker sig se handlar om nykonservativa tendenser i samhället i stort.

– Det här är nästan som en parodi på traditionella könsroller. En del längtar kanske tillbaka till det. Det är enkelt och ordning och reda. Det är tydliga roller och man vet vad som förväntas.

Hon tycker själv att sajterna känns sorgliga.

– Det blir ett led i att legitimera den här typen av transaktioner som bygger på gamla könsroller. Det känns som en återgång till något som jag hade hoppats att vi var på väg bort ifrån. 

LÄS MER: Tre kvinnor om sugardejting – behövde snabba pengar

Nästa artikel inom Metro Music:
Zara Larsson kan få musikexportpriset