Georgios ”Jojje” Karpathakis, 29, fick diagnosen adhd i som 25-åring. Efter stökiga tonår och flera självmordsförsök kom beskedet som en lättnad och ett hårt slag – vilket blev början på ett stort socialt engagemang.

Mattias Ahlm/Sveriges Radio

Georgios ”Jojje” Karpathakis är grundare av organisationen Underbara ADHD. I onsdagens Sommar i P1 kommer han att berätta om adhd:n och den  långa bergodalbaneresan till dess att allt föll på plats.

Efter att ha försökt ta sitt liv för sjätte gången kom Georgios Karpathkis, 29, 2011 till en psykiatrisk vuxenmottagning norr om Stockholm. Där fick han höra att han har ”solklar adhd” och att han borde ha fått sin diagnos redan för tjugo år sedan.

Han var det där ”klassiskt stökiga barnet”. På onsdagen sommarpratar han om den långa bergodalbaneresan till dess att allt föll på plats i Sveriges radios Sommar i P1.

– Första gången omvärlden reagerade på att jag var annorlunda var när jag var ett litet litet barn. Sen hade jag kontakt med skolpsykologer, terapeuter, kuratorer, biträdande rektor och rektor från att jag var sju år till att jag tog studenten.

► LÄS MER: Till alla er som inte har adhd

Trots kaoset inombords och den stökiga skolgången säger han att familjen alltid funnits där och stöttat honom.

– Jag tror, med facit i hand, att anledningen till att jag drack mycket, slogs och mådde dåligt i mig själv var för att jag kände mig väldigt identitetslös. Och då visste jag inte om jag var den bråkiga killen eller den älskvärda.

Diagnosen blev svaret på alla frågor. Men förklaringen väckte känslor som blev för mycket att hantera. Åtta, nio månader efter beskedet sjukskrevs Georgios en tid för depression till följd av sin diagnos.

I samma veva fann han sig själv på en premiärvisning av en informationsfilm om adhd.

– Man kan känna sig jävligt ensam när man har adhd, som att ingen fattar en, och när jag såg filmen insåg jag att jag inte är ensam och att man kan lyckas. Det är inte bara skit att ha adhd. Kan man hantera den kan den vara en tillgång, en superkraft i mina ögon.

Efter filmvisningen för nästan exakt tre år sedan gick han hem och startade bloggen Underbara ADHD, där han började skriva om hur det är att leva med diagnosen.

I dag har den växt till en digital plattform och en organisation med syftet att hjälpa adhd-diagnosticerade barn att känna sig accepterade och uppnå sin fulla potential. 

► LÄS MER: Felizia, 15, berättar om sin adhd i hyllad Facebookfilm

– En stor förklaring till mitt engagemang är fördomar och okunskap, och även om vi pratar mer om adhd nu än vad vi gjorde förr så är okunskapen fortfarande stor. 

Han menar att bilden av personer som lever med adhd är missvisande bild och att det ofta är fel fokusområden som tas upp i samhällsdebatten. 

– Men för mig finns det mycket kvar att göra innan jag är nöjd över hur vi pratar om och ser på adhd.

Nästa artikel inom Metro Music:
Zara Larsson kan få musikexportpriset
Mer om Hälsa