Gerardo hade änglavakt och överlevde attacken. Nu har han ett 13 centimeter långt ärr på halsen, ett 30 cm långt på magen, och ett som är 15 cm långt på axeln.
Gerardo hade änglavakt och överlevde attacken. Nu har han ett 13 centimeter långt ärr på halsen, ett 30 cm långt på magen, och ett som är 15 cm långt på axeln.

Under sin födelsedagsfest blev Gerardo oprovocerat attackerad av en okänd man, och han var nära att dö. Nu vill han slå ett slag för att mer fokus ska läggas på brottsoffret i stället för förövaren.

För två år sedan firade Gerardo Espejo sin 33-årsdag i Haninge utanför Stockholm, när han märkte hur en okänd man var i en hätsk diskussion med hans vänner. Då tog han ett beslut som skulle förändra hans liv för alltid.

– De hade börjat tjafsa och jag ville inte ha något sådant på min fest, så jag erbjöd mig att prata med den här personen för att lugna honom, berättar Gerardo.

– Vi gick iväg och jag gick precis bakom honom när han helt plötsligt vände sig om och högg mig i magen med en kniv. Jag satte mig på rumpan med handflatorna uppåt och sa ”snälla sluta, det räcker nu.” Då bestämde han sig för att hugga mig i axeln, vilket punkterade min lunga och även bröt ett revben. Men han ville fortsätta och bestämde sig då för att skära mig i halsen. Så där har jag nu ett 13 centimeter långt ärr som inte går att dölja.

Gerardo hade änglavakt och överlevde den brutala attacken. Gärningsmannen identifierades samma kväll men lyckades gömma sig utomlands i några månader. 

LÄS MER: Han jobbar sex månader om året – och jobbar resten

Gerardo fick veta att ärendet hade legat i flera månader eftersom att handläggaren varit sjukskriven. Han hade under tiden blivit diagnostiserad med posttraumatisk stress, men fick inte träffa psykolog förrän efter 14 månader.

– Mycket handlar om gärningsmännen i dag, hur har de varit tidigare, hur vi ska hjälpa dem – men ingenting berättas om offren. Det jag vill lyfta.

Gerardo har i sin bok ”Uppvaknandet” berättat om resan tillbaka efter händelsen. Han har också försökt skildra hur det är för närstående att gå igenom skräcken av att kanske förlora en vän eller ett barn.

Gärningsmannen har nu blivit dömd till åtta års fängelse för mordförsök, och Gerardo kämpar vidare för att hjälpa andra brottsoffer att snabbare komma tillbaka till ett normalt liv. På tvåårsdagen av den traumatiska händelsen, den 1 september, startar Gerardo en resa på cykel från Luleå till Ystad, för att uppmärksamma brottsoffren och deras kamp. Han uppmanar alla som vill att delta för att visa sitt stöd.

– Målet är att lyfta upp det här för att få till en förändring, att man ska lyssna på de drabbade och ta tag i dem direkt och inte dra ut på tiden och vänta med att erbjuda hjälp tills de har blivit missbrukare, säger Gerardo, som har en lång färd framför sig, både bildligt och bokstavligt.

– Det börjar med regn i Luleå – men saker och ting sker ju under vägen som man inte räknar med. Man kan aldrig vara helt förberedd på när något ska inträffa.

LÄS MER: Misstänkte knivmannen till sin mamma: "Jag måste gör mig själv eller någon annan illa"

Kommentera denna artikel

Vad tycker du? Här har du möjlighet att kommentera denna artikel. Vi på Metro vill ha en öppen dialog där de som deltar respekterar varandras åsikter. Alltså förväntar vi oss att du håller en schysst ton. Du kan framföra dina åsikter på ett civiliserat sätt även om du inte håller med om andras. Vi tror på dig!

Här kan du läsa hela vår kommentarspolicy.

Nästa artikel inom Metro Music:
Zara Larsson kan få musikexportpriset