Peter Gerhardsson ersätter Pia Sundhage som förbundskapten för damlandslaget.
Peter Gerhardsson ersätter Pia Sundhage som förbundskapten för damlandslaget.

Fotbollslandslagets nye förbundskapten Peter Gerhardsson tar över ett av världens bästa landslag, som tog OS-silver nyligen, och som det är stora krav på.– Det känns bara kul, jag har stora krav på mig själv, säger han.

Han efterträder Pia Sundhage efter EM nästa sommar. Ingen lätt uppgift med tanke på Sundhages ikonstatus inom sporten, men också med tanke på att de damallsvenska klubbarna inte har varit nöjda med kommunikationen med landslagsledningen.

– Kommunikationen mellan klubbarna och landslaget är viktig, annars drabbar det spelarna. Det kan vara en fördel att jag kommer direkt från klubbfotbollen. Jag har konkreta exempel på spelare som jag jobbat med som lånats ut till landslagen, som ska förvalta spelarnas egenskaper. Jag har haft en bra dialog med, framför allt, U21-landslagets förbundskapten Håkan Ericson, säger Gerhardsson.

Att han, som nyligen slutat som allsvensk tränare i Häcken, inte har tränat ett kvinnligt lag på nästan 20 år (Bälinge 1997–1998) och inte har följt damallsvenskan särskilt väl, ser han inte som något problem.

– Min största utmaning handlar inte om att spelarna är kvinnor, de är lika olika varandra som manliga spelare är. Det är snarare skillnaden mellan klubblag, som jag tränat de senaste tolv åren, och landslag som kan vara en utmaning. Man har väldigt kort tid på sig att bygga en trupp, ett lag, så det gäller att ha spelare som förstår varandra.

Ska se mycket matcher

Gerhardsson tycker att det är skönt att ha ett drygt halvår på sig att för bereda sig, att se många matcher i damallsvenskan i vår, se spelarna, och prata med både Pia Sundhage och förbundskaptenerna i de yngre landslagen, framför allt Calle Barrling i U20-landslaget.

– Kontakten med Pia sker på hennes villkor, hon måste ju få lugn och ro inför EM.

Det skulle kunna bli en generationsväxling i landslaget efter EM i Nederländerna i sommar, något som Gerhardsson ser som naturligt.

– Finns det spelare som betyder väldigt mycket för landslaget, och som tvekar, då måste man försöka övertala dem. Men det finns en gräns för hur mycket man kan övertala. Jag ska i alla fall göra vad jag kan för att få använda de bästa spelarna.

Kvar till EM 2021

Sverige tog OS-silver i Rio i somras och har förstås stora förhoppningar, och förväntan på sig, att ta medalj i EM. Men hårda krav skrämmer inte den nye förbundskaptenen.

– Det är bara kul. När man går in i sånt här vill man vinna. Och för att kunna göra det så måste man jobba hårt, tro på det man gör och få med sig alla runtomkring.

– En viktig sak är att bygga ett bra team runt om laget. Det är en process som ska ske under våren.

Gerhardsson har skrivit på för fyra år. Hans första mål blir VM i Frankrike 2019. Därefter är det OS i Tokyo 2020 och året därpå är siktet inställt på EM-slutspel.

Nästa artikel inom Metro Music:
Zara Larsson kan få musikexportpriset