På flera sträckor i Sverige kan det bli ersättningsbuss i påsk.
På flera sträckor i Sverige kan det bli ersättningsbuss i påsk.

För dig som ska åka tåg till eller från Stockholm under påsken så blir årets resa lite annorlunda. I år är nämligen delar av tågsträckan stängd för underhåll.

LÄS MER: Så många tåg kom inte i tid 2018 – här är förklaringen

Tusentals resenärer ska korsa landet under påskhelgen. Både bilvägar och tåg belastas hårt av trafiken – något som inte blir bättre av ett stort underhållsarbete på den så kallade getingmidjan i Stockholm som pågår mellan 19-22 april.

– Vi gör egentligen en kopia av det upplägg som var under förra sommaren, säger Carl-Johan Linde, presskommunikatör på SJ.

Ett tåg var tredje minut

Getingmidjan är en smal och hårt trafikerad tågsträcka som går genom Stockholms innerstad. Här passerar i genomsnitt ett tåg var tredje minut och arbetet kommer att resultera i en ganska stor påverkan på trafiken i påsk.

– I stället för att åka in till Stockholms central så kommer tåget stanna i antingen Flemmingsberg eller vid Stockholms södra, beroende på om du åker med regionaltåg eller fjärrtåg, säger Carl-Johan Linde.

LÄS MER: Fler svenskar tar tåget utomlands

Regionaltågen stannar vid Flemmingsberg. Övriga fjärrtåg stannar vid Stockholms södra, på Södermalm. På linjen Stockholm–Västerås–Örebro går det dessutom ersättningsbussar mellan Stockholm och Bålsta.

Kommer att ta längre tid

För dig som ska till Stockholm över påsken måste du alltså komma ihåg att du behöver en SL-biljett för att ta dig med pendeltåg eller tunnelbana in till centrum. Det kommer ta längre tid än vanligt att resa in till de centrala delarna av stan. Det finns inte heller möjlighet att reservera sittplatser på den kommunala SL-trafiken så du som har mycket packning, småbarn eller kanske ett funktionshinder kan behöva extra tid på dig.

Även i övriga delar av landet kommer tågtrafiken att påverkas under påskhelgen. Sträckan Göteborg–Malmö ersätts helt och hållet med buss till följd av ett banarbete mellan Kungsbacka och Varberg. Även längre norrut, mellan Örebro och Lindesberg, kör man ersättningsbuss de kommande dagarna.

LÄS MER: Våld mot tågvärdar och bussförare – kroppskameror finns nu i alla storstäder

Ha koll på din resa:

  • sj.se/påsk kan du läsa allt om SJ:s trafikomläggningar under helgerna.
  • SJ har också information om sommarens banarbeten på getingmidjan.
  • Även Trafikverket har information om järnvägsarbeten över påskhelgen.

Kommentera denna artikel

Vad tycker du? Här har du möjlighet att kommentera denna artikel. Vi på Metro vill ha en öppen dialog där de som deltar respekterar varandras åsikter. Alltså förväntar vi oss att du håller en schysst ton. Du kan framföra dina åsikter på ett civiliserat sätt även om du inte håller med om andras. Vi tror på dig!

Här kan du läsa hela vår kommentarspolicy.

Nästa artikel inom Metro Music:
Zara Larsson kan få musikexportpriset