Forskare hittar gifter från fjärran länder i isbjörnars hjärnor. Gifterna kan påverka levern och fertiliteten.

AP Photo/Subhankar Banerjee

Danska forskare har funnit gifter i isbjörnar på östra Grönlands hjärnor. De farliga kemikalierna kan påverka de hotade björnarnas fertilitet. Och än värre, det är inte så att isbjörnarna fått i sig produkter med de icke-nedbrytbara ämnena, så kallade perfluorerade ämnen (PFAS), av misstag.

– Andra miljöfarliga ämnen bryts ner, men inte dessa. Och de existerar inte heller i isbjörnarnas naturliga miljö. En stor del av produktionen av produkter med dessa substanser sker i Kina. Våra slutsatser visar hur långt dessa föroreningar kan röra sig, säger Rune Dietz, huvudforskare och professor på Aarhus universitet i Danmark.

Dietz grupp av forskare har studerat 500 isbjörnar på östra Grönland under de senaste 30 åren. Produkterna som kan komma ifråga är vardagssaker såsom teflonpannor och textilbeläggningar. Eftersom de inte blir upplösta i miljön åker de upp i näringskedjan, efter att ha blivit uppätna av någon form av fisk. Substanserna rör sig stora sträckor i olika fisksorters och havslevande däggdjurs kroppar, och det är så de hamnar i isbjörnarnas livsmiljö. 

– När du når toppen av näringskedjan, där isbjörnarna finns, hittar du den starkaste koncentrationen av dessa gifter, förklarar Rune Dietz.

Trots att det inte finns något slutgiltigt bevis misstänker man att PFAS förstör hjärnan, levern och påverkar fertiliteten. 

– Det finns högre nivåer av ämnena i inuiternas hjärnor också, säger Rune Dietz.

Än mer oroväckande är det faktum att gifterna finns i hjärnorna av människor i industrialiserade länder där man inte äter havslevande däggdjur. Men om de inte äter vare sig marina däggdjur eller fisk, hur får de giftena i sig? Forskare på Norska institutet för Luftforskning i Tromsö är vetenskapsvärldens detektiver, och de försöker reda ut hur gifterna förs in i våra kroppar. 

– Förhöjningen av PFAS i människor och isbjörnar är väldigt skrämmande. Den bra nyheten är att produktionen av produkter som innehåller dessa miljöfarliga ämnen nådde sin höjdpunkt 2006. Men det är oroande att det fortfarande finns väldigt lite reglering kring användandet av PFAS i Kina, säger Rune Dietz.

Nästa artikel inom Metro Music:
Zara Larsson kan få musikexportpriset