Vatten algrika vatten i sjöar och vattendrag riskerar at
Vatten algrika vatten i sjöar och vattendrag riskerar at

Algblomningen skapar problem för landets vattenverk. Ju större algblomningen är, desto svårare blir det för vattenverken att filtrera bort giftiga ämnen som riskerar hamna i dricksvattnet.

Varmt väder och övergödning gör svenska sjöar och hav till en bra plats för de giftiga blågröna algerna att frodas i.

Sommarens extremt varma väder har gjort att algblomningen varit intensiv i år. Fortsätter utvecklingen riskerar vattenverken att inte klara av att filtrera bort algernas giftiga ämnen, så som cyanobakterier, från vårt dricksvatten, rapporterar Sveriges Radio.

– Om algblomningen är riktig stor kan det hända att vattenverket inte orkar med att filtrera bort allt och de giftiga ämnena kan då hamna i dricksvattnet, säger Caroline Dirks, kemist på Livsmedelsverket, till P4 Östergötland.

LÄS MER: Övergödning kvar trots mindre utsläpp

Hon menar därför att de kommunala vattenverk som hämtar sitt vatten från sjötäkter måste rusta sig för bättre för en eventuell klimatförändring.

– Det ser vi också i andra länder att problemet blir allt värre och det har med klimatförändringarna att göra, säger Caroline Dirks.

Enligt P4 Östergötland har algproblemen redan drabbat några av landets vattenverk, men än så länge har halterna av giftiga ämnen inte överstigit de tillåtna nivåerna någonstans.

LÄS MER: Experterna om megatorkan: ”Måste förbereda oss på värre”

 

Nästa artikel inom Metro Music:
Zara Larsson kan få musikexportpriset