I Alien Agent-dräkten från Party Land Scandinavia AB fanns för höga ämnen av ett färgämne.
I Alien Agent-dräkten från Party Land Scandinavia AB fanns för höga ämnen av ett färgämne.

Kemikalier som i princip är förbjudna i leksaker har hittats i maskeradkläder för barn. Fyra företag har anmälts till miljöåklagare, men ytterligare tio företag kommer att anmälas, enligt Kemikalieinspektionen. Samtliga företag har efter beskedet om kemikalier slutat sälja produkterna.

Kemikalieinspektionen

E tt par röda prinsesskor med för höga halter av ftalater

Kemikalieinspektionen

M askeraddräkten Howling ghost från Kul lek i Kista AB innehåller för höga halter av ftalater.

Kemikalieinspektionen har upptäckt gifter i maskeradkläder för barn och nu har minst fyra företag som sålt varorna blivit anmälda till miljöåklagare.

Frida Ramström, inspektör på Kemikalieinspektionen, säger att det är oroväckande att det finns så mycket produkter runt omkring oss som innehåller gifter, men att det inte är sannolikt att man får cancer av att leka med en av maskeraddräkterna.
– I de här fallen finns inget akut risklarm, men vi utsätts hela livet för en låg men jämn dos av gifter, säger hon.

Bamba AB har sålt ett par röda prinsesskor med för höga halter av ftalater. Delägaren Fredrik Bergman säger att företaget slutat sälja skorna efter att de fått larm från leverantören. Även maskeraddräkten Howling ghost från Kul lek i Kista AB innehåller för höga halter av ftalater och har också dragits tillbaka.

I två förpackningar till maskeraddräkter från Kalaspinglan AB återfanns för höga värden av kadmium. Ägarinnan Gunnel Langser-Svensson är chockad över resultatet.

– Det är tur att inte dräkterna innehöll gifter. Man tror ju att när man beställer från stora erkända företag att allt ska vara i ordning. Det är läskigt, säger hon.

I Alien Agent-dräkten från Party Land Scandinavia AB fanns för höga ämnen av ett färgämne.
– Vi kommer inte att sälja dräkten framöver och den finns inte ute i butik längre, säger Henrik Jangvall, ordförande i företaget.

Att företagen tar bort den giftiga produkten är gängse.
– Jag har aldrig varit med om att ett företag vägrat ta bort en vara, säger Frida Ramström.
Skulle de vägra kan företaget få säljförbud på den specifika leksaken. Att ta bort leksaken innebär däremot inte att anmälan avskrivs. Det är nu upp till Miljöåklagaren att bedöma om brottet är tillräckligt allvarligt att leda till åtal. Vid fällande dom delas oftast en företagsbot ut, men kan också leda till fängelse.

Fotnot* Metro har utan framgång försökt nå Kul lek i Kista AB.

Kommentera denna artikel

Vad tycker du? Här har du möjlighet att kommentera denna artikel. Vi på Metro vill ha en öppen dialog där de som deltar respekterar varandras åsikter. Alltså förväntar vi oss att du håller en schysst ton. Du kan framföra dina åsikter på ett civiliserat sätt även om du inte håller med om andras. Vi tror på dig!

Här kan du läsa hela vår kommentarspolicy.

Nästa artikel inom Metro Music:
Zara Larsson kan få musikexportpriset