Larverna äter björkens blad och faller sedan till marken.
Larverna äter björkens blad och faller sedan till marken.

De senaste årens varma klimat har gynnat den blåsvarta björkstekeln att etablera sig i södra Sverige. Insekten har giftiga larver, som skadar levern hos betande djur. I Danmark har flera får dött och i Skåne en hundvalp. Nu sprider sig stekeln norrut.

Skogsstyrelsens ekolog Gunnar Isacsson har följt den blåsvarta björkstekelns utbredning sedan den dök upp i Skanör 2002.

– De har rört sig norrut ett par tre mil om året. Nordligaste observationen i Skåne är i Bromölla. Den finns även i Halland och förmodligen snart även i Småland och Blekinge, säger Gunnar Isacsson.

Lantbrukare varnas för att stekelns larver kan vara giftiga.

– Man bör inte låta får och getter beta i björkhagar där stekeln finns under augusti-september, säger Gunnar Isacsson.

Stekeln lägger sina ägg i björkens löv. De kläcks, larverna faller till marken i slutet av juli, och gräver sedan ner sig i marken.

Liknar flugsvampars gift

Larverna har ett gift som liknar det som finns i vit och lömsk flugsvamp. Det angriper levern, och dödar inom 35 timmar. Några gram gift per kilo kroppsvikt räcker. I Danmark dödades ett femtiotal får av larverna på 1980-talet.

– Kor och hästar äter inte larverna, de verkar inte gilla smaken. Men får, getter och hundar är inte lika kräsna. I Ystad fick en valp i sig giftet härom året och dog, berättar Gunnar Isacsson.

LÄS MER: Experter: Därför borde du uppskatta parasiter och fästingar

Steklarna svärmar i juni och honorna lägger sina ägg inne i björkbladens kanter. Äggen kläcks och larverna börjar äta bladen. Björkarna blir kalätna, förutom en sträng mitt på bladen.

– Men eftersom det sker i slutet på säsongen så brukar träden hämta sig nästa år, säger Gunnar Isacsson.

En del markägare väljer ändå att fälla björkarna, för att bli av med giftlarverna. Andra testar bekämpningsmedel, som är tillåtna i trädgårdsmiljöer. Något enkelt sätt att utrota björkstekeln i skogsmark finns inte, enligt Skogsstyrelsen.

– Jag ville sätta in en massiv insats när de första dök upp, men fick inget gehör. Nu är den så spridd att det inte går längre, säger Gunnar Isacsson. Nu får man nöja sig med att hålla betesdjur borta under den kritiska perioden.

De blåsvarta björkstekeln har länge funnits i Tyskland, Polen och sydligare länder.

– Men där ses den inte som ett stort problem, björkar är ett relativt ovanligt trädslag, säger Gunnar Isacsson.

Svenska björkhagar dukat bord

Skåne har också färre björkar än övriga landet. Sveriges vackra björkhagar är ett dukat bord för björkstekeln de närmaste åren, befarar Gunnar Isacsson. Ett litet hopp kan dock vara att det dyker upp en naturlig fiende. Det kan ha skett i Danmark redan.

– Vi får också in ett tiotal parasitsteklar om året i Sverige med det varmare klimatet. Kanske någon art kan etablera sig och bromsa björkstekelns spridning, hoppas Gunnar Isacsson.

LÄS MER: Insekter vanligaste maten om femtio år

Gula larver med svarta ränder

Björkstekelns larver är gula med svarta ränder, och blir mellan 1,5 och 2,5 cm långa.
Varje björk kan fälla tusentals, som täcker marken i någon vecka.
Larverna bildar puppor, och framåt våren kläcks stekeln som är blåsvart och ungefär 1 till 1,5 centimeter lång.
– De ser ut som stora flugor, har fyra vingar och flyger långsamt, säger Gunnar Isacsson på Skogsstyrelsen.

Värmen ger även vackra nykomlingar

Sommarens extremvärme och de senaste årens varmare klimat medför inte bara nya skadedjur, påpekar biolog Hasse Berglund på Naturvårdsverket.
– Vi har fått flera vackra trollsländor och fjärilar, till exempel sälgskimmerfjärilen och kartfjärilen.

Men andra nykomlingar är besvärliga:
– Fläckig hundfästing har noterats i Skåne. Den sprider sjukdomar som borelia och TBE. Vissa myggarter har också kommit, som sprider tropiska sjukdomar av malariatyp.

Nya arter registreras hos ArtDatabanken, som hanteras av SLU (Svenska lantbruksuniversitetet).
Några av sommarens fynd: Nakensnäckan bredbandsnuding, vattenskalbaggen hårig strimbock och den framgälade  marina snäckan Simnia hiscocki.

Nästa artikel inom Metro Music:
Zara Larsson kan få musikexportpriset