Halterna av miljögifterna dioxin och PCB har ökat i ekologiska ägg. Arkivbild.
Halterna av miljögifterna dioxin och PCB har ökat i ekologiska ägg. Arkivbild.

Halterna av miljögifterna dioxin och PCB har ökat i ekologiska ägg. Livsmedelsverket konstaterar att halterna är högre än i andra ägg.

Det var vid en regelbunden provtagning som det upptäcktes att halterna av miljögifterna i ekologiska ägg var tre gånger högre än för konventionella, skriver tidningen Land.

Inga gränsvärden har överskridits.

– Men man når till åtgärdsgränsen och därför har vi uppmanat branschen att titta på vad det kan bero på, säger Helena Storbjörk Windahl, avdelningschef vid Livsmedelsverket, till TT.

Hon säger att Livsmedelsverket inte avråder någon från att äta ekologiska ägg.

– Det gör vi inte. Vi kommer inte att ändra våra kostråd till följd av det här.

Redan 2004 upptäcktes att ekologiska ägg innehöll mer dioxin än andra ägg. Den gången kopplades det till fodret, fiskmjöl från Östersjöfisk, och kraven på fiskmjölet skärptes. Men halterna har fortsatt att stiga, skriver Land.

Branschorganisationen Svenska Ägg säger i ett pressmeddelande att som ett första steg är planen att minska andelen fiskmjöl i hönsfodret.

"För tillfället finns ingen fungerande ersättning till fiskmjölet i ekologiska foderblandningar, därför kan vi i dagsläget inte utesluta fiskmjölet helt", säger Astrid Lovén Persson, verksamhetsledare i Svenska Ägg.

Organisationen har även inlett en utredning för att hitta andra möjliga orsaker till ökningen.

Dioxin och PCB är miljögifter som lagras i kroppen under hela livet och är skadligt på lång sikt.

Nästa artikel inom Metro Music:
Zara Larsson kan få musikexportpriset