Är den största miljöskandalen på bra länge, enligt toxikologen Mattias Öberg.
Är den största miljöskandalen på bra länge, enligt toxikologen Mattias Öberg.

Över 1,5 miljoner svenskar har kranvatten som är förorenat av giftiga ämnen, enligt en kartläggning som Hem & Hyra gjort. "Det är den största miljöskandalen på bra länge", säger toxikologen Mattias Öberg till tidningen.

Totalt handlar det om minst tio vattenverk i landet som har höga halter av giftiga PFAS-ämnen, skriver Hem och Hyra. De vattenverken har över tio nanogram PFAS per liter.

PFAS är ett samlingsnamn för tusentals kemiska ämnen och används bland annat i brandskum, friluftskläder och smink.

LÄS MER: Varningen efter kvicksilverhotet – max tre portioner fisk per år

”Tydlig förorening”

De tio vattenverk som har höga halter av ämnet förser omkring 1,5 miljoner svenskar med kranvatten. Vattenverken ligger inom Livsmedelsverkets åtgärdsgräns men enligt toxikologen Mattias Öberg borde riktvärdena sänkas.

– De senaste fem åren har vi lärt oss mycket om hälsoriskerna med PFAS och eftersom vi också får i oss ämnena via maten finns det inte marginal för att dricka vatten som förorenats. Ligger halterna högre än tio nanogram per liter så har man en tydlig förorening och jag anser att man då måste börja agera för att få ett renare vatten, säger han till Hem och Hyra.

I dag ligger riktvärdena på 90 nanogram per liter och Livsmedelsverket har sagt att de tänker avvakta med att sänka värdena tills den europeiska livsmedelsmyndigheten Efsas lämnat en slutgiltig rapport.

LÄS MER: Undernärda barn omhändertagna – föräldrar serverade bara vegansk mat

Nästa artikel inom Metro Music:
Zara Larsson kan få musikexportpriset
Mer om gift vatten