Mannen döms till ett års fängelse. Arkivbild.
Mannen döms till ett års fängelse. Arkivbild.

Han åtalades för bland annat försäljning av krigsmateriel och utpressning mot Tjeckiens regering. Den 27-årige Uppsala-doktoranden frias på flera punkter, men döms för stöld och narkotikabrott till ett års fängelse och utvisning.

Mannen var misstänkt för en rad olika brott. Han ska ha stulit giftet ricin från Uppsala universitet och sedan försökt sälja det på det så kallade darknet. Han misstänktes också för narkotikabrott och för medhjälp till försök till grov utpressning mot Tjeckiens regering.

Men mannen frias av tingsrätten vad gäller utpressning och det allvarliga brott mot lagen om krigsmateriel. Däremot fälls han för grov stöld och narkotikabrott. Mannen är tysk medborgare och utvisas därför ur Sverige och får inte återvända före den 28 oktober 2021.

Olika uppfattning

"Tingsrätten anser att 27-åringen i och för sig har salufört ricin men att åklagaren inte visat att han vid den tidpunkten haft faktisk tillgång till och levererat ricin. 27-åringen frikänns därför från åtalet avseende brott mot lagen om krigsmateriel", skriver Uppsala tingsrätt i ett pressmeddelande.

– Tingrätten ogillar några av åtalspunkterna. Vi har lite olika uppfattning av ansvarsfrågan, säger åklagaren Henrik Söderman.

Han poängterar dock att tingsrätten i stora delar godtar åklagarnas beskrivning av vad som hänt.

– Vi har lagt mycket energi på att bevisa att det var den här mannen som låg bakom sidan på darknet där man har sålt de här produkterna och det håller tingsrätten med om. Tingsrätten håller med om att han har stulit ricin, men anser att det inte är bevisat att han har sålt det.

Inte bevisat

Under sin tid vid Uppsala universitet stal mannen gift vid flera tillfällen. 2014 ska han ha postat ett brev med gift till inrikesdepartementet i Tjeckien. Samma dag fick inrikesministern ett mejl där motsvarande drygt 14 miljoner kronor avkrävdes ministeriet för att giftet inte skulle spridas bland allmänheten.

Tingsrätten anser dock att det inte är bevisat att 27-åringen varit delaktig i utpressningsförsöket och han frikänns därför från den åtalspunkten.

Mannen har under utredningen nekat till brott.

Nästa artikel inom Metro Music:
Zara Larsson kan få musikexportpriset