Den första hemtelefonen med pekskärm är här – i alla fall enligt tillverkaren. Men är kombinationen nödvändig? En pekskärm skulle inte göra mina föräldrars liv lättare.

Urban Brådhe

Pekskärmen har hittat hem. Bokstavligt talat. Gigaset släppte i höst den första (enligt dem själva) hemtelefonen med pekskärm.

Telefonen är alltså några månader gammal, så varför har du inte hört talas om den förrän nu? Av två anledningar.
1. Det är en hemtelefon.
2. Det är 2011.

De enda personer jag känner som mig veterligen använder hemtelefon är min mamma och pappa. 65 respektive 77 år gamla. En pekskärm skulle inte göra deras liv lättare.

Men idén är kul. SL910 (namnet är inte lika kul) har skärmsläckare, möjlighet att koppla bilder till kontakter och andra "appar", dessvärre inga spel.

Ett något roligare utbud och en kamera, med möjlighet till videosamtal, hade gjort telefonen till en bättre affär.

Nu är det mest pekskärm för pekskärmens skull. Men utan roligare appar är det inte mycket att hänga i julgranen.

Fyra finesser med: Gigaset SL910

1. Pekskärm. Gigasets menar alltså att SL910 är världens första fasta telefon med pekskärm. Sanningshalten i påståendet är oväsentlig, för idén är tillräckligt intressant ändå.Kvaliteten är helt okej men gränssnittet kunde varit roligare.

2. Appar. Jag har lite svårt att förstå varför Gigaset inte satsat på en version av Android, troligtvis krävs bättre processor, men det kunde det varit värt. Apputbudet håller inte riktigt måttet och att ha en ”applikations”-meny känns mer som en gimmick än något nödvändigt.

3. Skärmsläckare. Fördelen med skärm över hela luren på en hemtelefon är naturligtvis bilder på vem som ringer och skärmsläckare. Den senare är intressant på det vis att de bilder som finns att välja mellan är olika motiv av en ”Hitta Nemo”-liknande fisk bland självlysande alger. Känner du igen upplägget är det för att första Iphone lanserades med samma bakgrundsbild.

4. Telefonbokssynk. Telefonboken kan synkroniseras med den du har i Outlook på datorn. Det hjälpte inte mig som inte använder Outlook, men det är självfallet ändå en bra funktion som är värd att nämnas.

Nästa artikel inom Metro Music:
Zara Larsson kan få musikexportpriset
Mer om Tester