David Gillek, Mullsjö, är tillbaka i landslaget – men siktar först och främst på SM-guld med Mullsjö.
David Gillek, Mullsjö, är tillbaka i landslaget – men siktar först och främst på SM-guld med Mullsjö.

David Gillek, den så omtalade Mullsjö-spelaren, gör comeback i landslaget efter tre år.– Det smäller mer där, jag tror och hoppas att det passar mig bra, säger 33-åringen.

När truppen till Finnkampen (ett dubbelmöte med Finland 8–11 september) presenterades var David Gillek den stora snackisen.

Efter att ha stått utanför i tre år fanns den kontroversielle forwarden återigen med i förbundskapten Jan-Erik Vaaras lag.

– Man har ju inte varit med på ett tag så det är klart, en liten överraskning. En bra start på säsongen, säger David Gillek.

Det händer saker runt Gillek. Han har attityden och tuffheten. På gott och ont.

Under de två senaste säsongerna var Gillek avstängd i 19 matcher. I fjol spelade han bara 17 matcher på grund av avstängningar – men gjorde ändå 26 poäng.

– Jag tycker ändå att jag producerade okej, med tanke på att det blev ett litet avbrott där i mitten, säger Gillek – som i år sticker ut hakan och tippar Mullsjö som SM-vinnare.

Ska få bort efterslängarna

– Men jag ska inte vara avstängd i år.

TT: Säger du det varje år?

– Ja, tyvärr styr ju inte jag allt. Det finns alltid folk som vill skicka in anmälningar.

TT: Behöver du jobba på något för att få bort de här avstängningarna?

– Jag går alltid in fullt i tacklingarna, och då kan man komma in fel ibland. Men klart att efterslängar får man ta bort.

Den goda sidan av spelstilen är att den ofta leder till mål, och att den nu gett honom en plats i landslaget.

– Det är tuffare på internationell nivå, smäller mer och man får göra mer. Jag hoppas och tror att det passar mig bra, det är bara in och köra.

Konkurrerar om VM-plats

Förbundskapten Jan-Erik Vaara:

– Han har en form av karaktär, pondus och attityd som krävs på de här internationella matcherna. Vi möter tuffa motståndare som inte viker ner sig och då behöver vi spelare som står upp för laget och för de blågula färgerna. Sen har han burit Mullsjö på sina axlar under väldigt många år. Alla såna spelare är intressanta för ett landslag.

TT: Att han blivit avstängd tidigare, ser du det som ett problem?

– Jag räknar med att han inte hamnar i sådana situationer i vår verksamhet. Jag tror att det finns fler spelare som axlar ansvaret för att vi ska vara framgångsrika, ibland har han varit för ensam i Mullsjö och då har han hamnat i situationer som varit olyckliga.

TT: Kan han konkurrera om en plats i VM-truppen?

– Han är med nu och han konkurrerar om en plats, annars hade han inte varit med. Jag ska inte säga att de här matcherna mot Finland är avgörande, men vi är jättenyfikna på att se vad han kommer att visa upp.

Nästa artikel inom Metro Music:
Zara Larsson kan få musikexportpriset