Den 1 februari blev det fri entré på nästan alla statliga muséer i Sverige. Oavsett om du får jobbskatteavdrag eller socialbidrag har alla nu samma chans att ta del av vår gemensamma historia och vårt gemensamma kulturarv. De allra flesta är glada. Reformen för människor från hela samhället samman. Bildar, roar och oroar.

Men vänta! Inte riktigt alla är glada! Två män i hatt och breda glasögonbågar på Fotografiska, en privat institution med kommersiellt gångbar fotokonst är sura. Riktigt sura! De vill inte folkbilda. De vill tjäna bra med pengar på kultur. Att människor bara ska kunna släntra rakt in i sitt eget kulturarv är något av det dummaste de hört.

► LÄS MER: Fri entré införs på statliga museer

Så sura är de, att de båda hattbärande grundarna Per och Jan Broman har skrivit ett argt brev till Konkurrensverket och därefter gått till DN. Förklarat för hela Sverige att reformen på sikt kan leda till "kulturell utarmning”. Besökarna antas välja bort de avgiftsbelagda museerna för de fria alternativen.

Det kommer, förklarar de, inte bli några fler privata museum när staten konkurrerar på orättvisa villkor om att få sprida kultur till folket. Redan nu märker de att fler väljer gratiskonst framför att betala 120 kronor i entré hos dem.

Ett påstående som säger mer om Fotografiska museets kultursyn än något annat. För att det skulle gå att bli rik på att visa riktigt bra, högkvalitativ konst och kultur är inte någon självklarhet, oavsett om det är via ett statligt eller privat initiativ. Tvärtom är det rätt ovanligt. Inköp av konst och utställningsföremål, magasinshantering och driftkostnader är så dyra att det är svårt att täcka upp med bara inträdesavgifter. I alla fall om man vill att det ska bli bra på riktigt.

Titta bara på museum i världens mest kapitalistiska land – USA. De prestigefyllda samlingarna hos icke vinstdrivande organisationen MoMa hade inte varit någonting utan generösa donationer av pengar och konst från stormrika mecenater. Nyöppnade, enorma konstmuseet The Broad i Los Angeles bygger helt på en enda multimiljardärs vision om att sprida konst och kultur till folket. Med 3 miljarder kronor i budget är den en nyfödd konstpärla. Och helt gratis för alla.

► LÄS MER: Fotografiska anmäler entréreform

Med Fotografiskas resonemang borde förstås även donationer till museum förbjudas, och privata initiativ som The Broad stängas ned om de en dag skulle uppstå i Sverige. Det är ju lika mycket orättvis konkurrens mot dem som kämpar för att få casha in som staten. En hämsko för dem som med marknadens logik gör utställningar som är är så billiga eller breda att de går med vinst. Budget eller blockbusters framför intressant och viktigt.

Så kan det vara. Eller så är idén om att bli rik på att driva ett museum betydligt mer utarmande för kulturen än alla gratis inträden i världen. Så tycker miljardärerna i USA. Så tycker den svenska regeringen. Och så tycker nog de allra flesta som i dag slipper betala för att ta del av något som faktiskt redan är deras: den egna kulturen.

Björn Werner

Kulturskribent

Nästa artikel inom Metro Music:
Zara Larsson kan få musikexportpriset