Erik och Kalle Norwald har blivit godkända för adoption.
Erik och Kalle Norwald har blivit godkända för adoption.

Erik och Kalle Norwald är det första svenska samkönade par som har blivit godkända för internationell adoption i Colombia – utan kopplingar till landet. För någon månad sedan kom det glädjande beskedet. "Det var ganska overkligt", säger Erik Norwald.

När Erik Norwald och Kalle Norwald började fundera på att skaffa barn landade de ganska snart i tankar på adoption. Paret hade tidigare hört talas om ett samkönat par från Danmark som genomgått en internationell adoption via Sydafrika, utan kopplingar till adoptionslandet.

– När vi började försöka med adoption trodde vi att vårt enda lilla hopp var Sydafrika, som tidigare godkänt ett gaypar, men vi ville ändå testa, säger Erik Norwald.

Så fort de blivit godkända som adoptionsföräldrar skickade de in sin ansökan till adoptionsbyrån, som bara några dagar senare hörde av sig och berättade att Colombia precis hade ändrat sina riktlinjer för adoptioner.

– Det är väldigt nytt, men vi fick reda på att Colombia valt att inte längre definiera ett par som en man och en kvinna, utan definierar ett par som två människor som lever tillsammans, berättar Erik Norwald.

I september kom beskedet som de väntat på – barnhemmet i Colombia hade godkänt dem som föräldrar.

– Det är väldigt överväldigande. Det känns det väldigt bra för oss privat, men även för samhället i stort, att det faktiskt finns möjligheter för samkönade par att adoptera. Man ska inte vara alltför rädd att det inte kommer att fungera, säger Erik Norwald.

►DEBATT: Adoptionen av mig var ingen räddning – det var en utradering av mina rötter

Erik Norwald och Kalle Norwald är alltså inte det första svenska samkönade paret som får adoptera internationellt. Men eftersom ingen av dem har någon anknytning till adoptionslandet är de ändå unika, enligt Malinda Flodman, kommunikationsstrateg på RFSL. Enligt henne har det även rent generellt blivit svårare att adoptera.

– Det är färre och färre barn som adopteras eftersom många länder blir bättre på att sköta adoptioner i det egna landet, så det är generellt sett ett svårt sätt att få barn på, säger hon.

►LÄS MER: Jacob och Saymom, 29, är det första gayparet som fått utlandsadoptera

Malinda Flodman betonar också att reglerna för adoption för samkönade par ser väldigt olika ut från land till land.

– Sen kan det också vara så att landets lagar godkänner adoption, men att den enskilda adoptionsbyrån kan ställa andra krav och det kan försvåra processen, säger hon.

Nästa artikel inom Metro Music:
Zara Larsson kan få musikexportpriset
Mer om HBTQ adoption