Maria Rockstadius bor delvis i Indien på vintrarna. "Jag kom hem alldeles för tidigt", säger hon.
Maria Rockstadius bor delvis i Indien på vintrarna. "Jag kom hem alldeles för tidigt", säger hon.

Häng inte läpp - på fredag vänder det. Då väntas det bli upp emot 15 grader.

Aprilväder har vi hört om – men majväder? I Stockholm och upp mot landet, med undantag för Dalarna och Värmland, har snön duggat tätt de senaste dagarna.  

– Det blev en vecka för mycket av aprilvädret, säger meteorologen Martin Hedberg.

Många har behövt plocka fram vinterjackan igen. Men vi behöver inte oroa oss, värmen kommer snart tillbaka.

– På fredag vänder det, då kommer solen tillbaka i nästan hela landet. Det växer till ett högtryck under helgen och temperaturen kommer att stiga upp emot 15 grader i hela södra Sverige.

LÄS MER: ”Så skulle Sverige klara en isstorm”

Förra veckan åt många i de södra delarna av landet lunch i gräset och temperaturen låg upp mot 20-strecket i solen. Så hur kan det tvärvända så här? Enligt Martin Hedberg beror det på kall luft som har åkt ner över landet norrifrån, i kombination med blåst. Stockholmsområdet är extra utsatt.

– De nordostliga vindarna har hämtat luften delvis över havet, som ännu inte är varmt. Det är en av anledningarna till varför snöbyarna har bildats. Det gör att det är just längs med kustbandet som det är lite kyligare.

LÄS MER: ”Pollensäsongen är här – så tacklar du den”

Kommentera denna artikel

Vad tycker du? Här har du möjlighet att kommentera denna artikel. Vi på Metro vill ha en öppen dialog där de som deltar respekterar varandras åsikter. Alltså förväntar vi oss att du håller en schysst ton. Du kan framföra dina åsikter på ett civiliserat sätt även om du inte håller med om andras. Vi tror på dig!

Här kan du läsa hela vår kommentarspolicy.

Nästa artikel inom Metro Music:
Zara Larsson kan få musikexportpriset
Mer om vår Väder