Nya regler från EU stökar till det i djungeln av olika glöggsorter. Glögg är inte alltid längre glögg, om man ska följa de nya reglerna.
Nya regler från EU stökar till det i djungeln av olika glöggsorter. Glögg är inte alltid längre glögg, om man ska följa de nya reglerna.

Glögg spetsad med rom eller whisky ska inte längre få kallas för glögg. Det tycker i alla fall EU som numera bara tillåter att glögg som innehåller råvaror från druvor får säljas under namnet glögg.

Systembolaget har redan reagerat på det nya regelverket, skriver Svenska Dagbladet. Exempelvis ska den tidigare så populära Trestjärniga Blossaglöggen, som är spetsad med rom eller whisky, inte få säljas under namnet "glögg". Däremot kan den trestjärniga starkvinsglögg som spetsats med konjak fortfarande säljas som glögg.

Orsaken? Konjak är druvbaserad, medan rom och whisky kommer från sockerrör respektive sädesslag.

Enligt de nya reglerna får vinglögg endast vara en druvbaserad dryck med tillsatta kryddor. Alkoholhalten får inte understiga 7 procent, och den får endast framställas av rött eller vitt vin.

För starkvinsglöggen, däremot, är det lite friare tyglar. Där får alkohol tillsättas, men bara om den är destillerad på druvmust. Därav av att alla glöggord eller referenser till glögg tas bort från exempelvis den Trestjärniga Blossaglöggen som numera går under namnet Blossa Trestjärnig Guld i stället. Den återfinns inte ens under kategorin glögg, utan återfinns i stället i beställningssortimentet som en "uppspritad dryck".

Nästa artikel inom Metro Music:
Zara Larsson kan få musikexportpriset