Nej, det finns ingen specifik g-punkt, menar Pelle Ullholm på Rfsu. 
Nej, det finns ingen specifik g-punkt, menar Pelle Ullholm på Rfsu. 

Den berömda G-punkten ska vara en erogen zon inuti slidan som ansetts ge orgasm. Frågan är – finns den verkligen? Eller är den en myt? ”Det finns ingen specifik punkt. Kroppen är mer sammansatt och komplex än så”, säger Pelle Ullholm, sexualupplysare på RFSU.

Däremot är forskarna i dag överens om att det finns ett område, ett g-punktsområde om man så vill.

– Det är ett område där klitoris, urinröret och främre vaginalväggen möts, och vid rätt stimulans och omslutande sex kan många få orgasm. Ett annat begrepp för området är CUV-komplexet (engelsk förkortning av clitoris, urethra och vagina), säger Pelle Ullholm.

För de flesta kanske det inte spelar så stor roll vad det kallas, bara man hittar sina sköna platser på kroppen och kan fokusera på det, menar han.

►LÄS MER: Här är tekniken som hjälper om du kommer för snabbt

– Men det är bra att tänka på att ord också skapar föreställningar. ”Punkt” innebär något specifikt, något som går att hitta och som finns tillgängligt med nästan klinisk precision, säger Pelle Ullholm.

Det är också det som lätt skapar en vanföreställning.

– Skulle det i stället finnas ord som område, blir det större och mer flexibelt och generellt – plus att det stämmer bättre. Det handlar ju om ett slags dynamiskt samarbete mellan klitoris, urinröret och främre vaginalväggen, säger Pelle Ullholm.

För övrigt delar dessa samma blodomlopp i kroppen, och när man blir upphetsad reagerar området som en helhet och inte som enskilda delar. Det kan vara bra att tänka på området som en helhet, eftersom sexet då automatiskt blir mer organiskt.

►LÄS MER: Sexexperten sticker hål på fyra vanliga myter om kondomer

– Att tänka bort g-punkten gör också att man kan släppa idén om att det finns en universallösning som fungerar på alla, alla gånger. Det finns ingen punkt att hitta, ingen knapp att trycka på för att sätta igång någon, säger Pelle Ullholm.

Fast en universallösning finns faktiskt.

– Den är att vara lyhörd, inkännande och öppen inför själva känslan och försöka känna in vad som funkar för just den här personen kring det här området. Det kan också kännas befriande att det inte är en enda liten punkt det handlar om utan mycket mer som också kan vara skönt, säger Pelle Ullholm.

För majoriteten är det betydligt lättare att få orgasm genom olika former av klitorisstimulans framför stimulans inuti slidan – även om båda praktikerna kan kännas sköna, vilket inte är underligt med tanke på att hela området hänger ihop rent fysiskt.

Nästa artikel inom Metro Music:
Zara Larsson kan få musikexportpriset