Varför köpa en avokado med kärna, när man kan bespara sig mödan med att gröpa ur den?
Varför köpa en avokado med kärna, när man kan bespara sig mödan med att gröpa ur den?

Nej, det är inte en utopi. En matbutik i Storbritannien har börjat sälja en speciell typ av avokado – utan kärna. Och man kan äta den med skalet på.

Glöm såriga händer och kärnor som flyger – cocktailavokadon är här. En avokado som helt saknar kärna, och vars skal är ätbart.

Det är matvarukedjan Mark & Spencer i Storbritannien som har börjat sälja, den än så länge, sällsynta produkten, skriver The Guardian.

Läs mer: 5 saker du måste veta om avokado

Cocktail-avokadon blir enligt uppgifter 5-8 centimeter lång. Frukten är inte genmodifierad, utan växer från en blomma som inte blivit pollinerad, och utvecklar därför aldrig en kärna.

Men den är inte helt lätt att få tag i. Den odlas endast i Spanien, och säsongen sträcker sig från december och någon månad framåt, skriver The Guardian.

I Sverige är cocktailavokadon om möjligt ännu svårare att få tag i. I fjol kunde man köpa den kärnfria avokadon på flera håll i Sveriges västra delar, men huruvida den möjligheten kommer att finnas i år är ännu oklart.

Läs mer: Så väljer du den perfekta avokadon

Metro har varit i kontakt med några av de största livsmedelskedjorna i Sverige, och inga av dem har några planer på att ta in cocktailavokadon i vinter.

Nästa artikel inom Metro Music:
Zara Larsson kan få musikexportpriset