MOBIL. Det är fullt möjligt att du om några år använder mobilen som nyckel till ditt hem och till jobbet. Tre forskare på forskningsinstitutet SICS i Kista, har lyckats få det att fungera och tagit patent på sin uppfinning.

Babak Sadighi kläckte idén för något år sedan. Han fick hjälp att bearbeta idén av KTH-studenterna Cao Ling och Adriaan Slabbert i form av ett examensjobb. För att få fram en säker mobil nyckel använder de sig av en världsstandard för mobiltelefoner som kallas Near Field Communication, NFC. NFC fungerar på liknande sätt som ditt vanliga elektroniska nyckelkort. Till standarden har de lagt sin egen teknik för att hantera säkra nyckelcertifikat utan att låset behöver vara uppkopplat till en central dator. All hantering sker i telefonen som kan få nya nycklar sänt till sig via mobilnätet.

När telefonen nuddar låset kontrolleras certifikatet. Stämmer det, så öppnas dörren för den som är behörig.  Kommunikationen fungerar på korta avstånd, räckvidden är bara några centimeter.
– Det tar mindre än en sekund för dörren att öppnas, säger Babak Sadighi. Gänget på SICS-labbet har tagit fram en ”nyckel” som har hög säkerhet, låg energiförbrukning och som är lätt att använda – definitivt säkrare än dagens nycklar och lås.

Systemet är säkert inte minst eftersom det finns i din personliga mobiltelefon som du alltid har koll på. Ett passerkort har inte din uppmärksamhet på samma sätt.  Tekniken är smart för arbetsplatser eftersom den kan programmeras för många användare och för olika tider. En tillfällig gäst kan lätt få sin egen ”nyckel”, påpekar Babak Sadighi.

Efter sitt lyckade examensarbete och godkända patent har Cao Ling och Adriaan Slabbert fått anställning på SICS och de har börjat jobba med en ny version av systemet. Tekniken kan förutom som dörröppnare användas inom fler områden som kräver säkerhet: pengatransaktioner, nedladdning av musik och många andra ännu okända områden.

Olika analysföretag spår om tidpunkten för genombrottet av tekniken, Babak Sadighi, Cao Ling och Adriaan Slabbert tror att den kommer att finnas allmänt i mobiltelefoner inom ett eller högst fem år. Fram tills dess satsar de på mer speciella tillämpningar i organisationer som idag har höga kostnader för att hantera nycklar och nyckelkort.

Nästa artikel inom Metro Music:
Zara Larsson kan få musikexportpriset