Påve Franciskus tog sig tid till en usie med beundrare i Vatikanen.
Påve Franciskus tog sig tid till en usie med beundrare i Vatikanen.

Ditt Instagramflöde kommer (troligen) snart att överösas av gruppfoton.

Ingen är längre intresserad av hur du själv ser ut. Om man ska tro trendspanare ska du nu i stället ta en bild på dig själv tillsammans med andra, en så kallad ”usie”.

– Jag tror att usies har ett högre socialt värde. Det är magiskt att fånga ögonblick som vi delar med andra, säger Michal Ann Strahilevitz, professor i marknadsföring vid Golden Gate Univeristy i San Fransisco, USA, till AP.

LÄS MER: Ellen Degeneres tog bästa seflien usien någonsin

Tidigare kallade vi kanske detta en gruppselfie, men fotoformen har nu alltså hittat sin egen term i begreppet usie. Ordet byter ut selfie-roten ”self” mot ”us”, alltså engelska för ”oss”. Usie ska ”på svenska” uttalas ungefär som ”assi”, och rimma på engelskans ”fussy”.

LÄS MER: Här tar Obama en selfie usie mitt under Mandelas minnesceremoni

Begreppet har använts i skrift sedan åtminstone april 2013, påstår Ben Zimmer, en språkkolumnist för tidningen Wall Street Journal. Trots det har fenomenet i sig som sagt funnits läge. Även kändisar är vana vid att dela med sig av sina usies. I bildspelet ovan kan du se några av dem.

TT
USA:s utrikesminister John Kerry tar en usie med studenter strax före ett tal om klimatförändringar i Jakarta.
TT
Argentinas president Cristina Fernandez hakar på en usie med anställda på Facebooks kontor i Argentina.
TT
Ellen Degeneres maxade kändis-usie från Oscarsgalan tidigare i år är redan en klassiker. ”Bästa fotot någonsin” skrev Degeneres när hon la upp bilden på Twitter.
TT
Storbritanniens premiärminister David Cameron och USA:s president Barack Obama hjälper Danmarks statsminister Helle Thorning-Schmidt ta en uppmärksammade usie på Nelson Mandelas minnesceremoni i Sydafrika. Barack Obamas hustru Michelle Obama ser dock mindre road ut av fotostunden.
Nästa artikel inom Metro Music:
Zara Larsson kan få musikexportpriset