Surf med ljusets hastighet på teststadiet. Varje glödlampa kan bli en router.

När Wi-Fi använder radiovågor använder Li-Fi i stället ljusvågor. En Led-lampa som flimrar med extremt korta intervaller bildar en sort morse-kod som kan avkodas av mottagaren. 

I labb-test har hastigheter på 224 gigabit per sekund uppmäts, rapporterar  Veckans Affärer. I tester i kontorsmiljö i Estland har en betydligt lägre hastighet – 1 GB per sekund – uppmätts. Det är ändå 100 gånger snabbare än snitthastigheten för Wi-Fi och innebär att du kan ladda ner två filmer på tre sekunder.

► LÄS MER: Miljardären tävlar om internet i rymden

Flimret är så snabbt att det inte uppfattas som något annat än ett sken av det mänskliga ögat. En fördel – och nackdel – är att ljus som bekant inte går igenom väggar. Det innebär att det inte går att hacka signalen utifrån som det går att göra med Wi-Fi, men också att du måste ha en sändare i varje rum om du ska täcka in lägenheten. 

”Allt vi behöver göra är att montera ett litet mikrochip på varenda potentiell belysningsanordning och kombinera detta med två grundläggande funktionaliteter – belysning och trådlös dataöverföring. I framtiden kommer vi inte ha 14 miljarder glödlampor, utan vi kan komma att ha 14 miljarder Li-Fi:s utspridda globalt för en renare, grönare och även ljusare framtid sa” teknikens uppfinnare Harald Haas i en Ted-föreläsning, skriver VA. 

Enligt experter kommer vi inte gå över till den nya tekniken över en natt eftersom Wi-Fi är en så utbredd och fungerande standard. Snarare kommer att det att bli en gradvis övergång med nya enheter som släpps på marknaden med den nya tekniken.

Nästa artikel inom Metro Music:
Zara Larsson kan få musikexportpriset
Mer om Teknik