Bara i Kalmar län har man gjort en upphandling med ett antal optiker så att alla barn i regionen slipper betala för sina glasögon, enligt Majblommans riksförbund. Arkivbild.
Bara i Kalmar län har man gjort en upphandling med ett antal optiker så att alla barn i regionen slipper betala för sina glasögon, enligt Majblommans riksförbund. Arkivbild.

Trots ett nytt bidrag tvingas fortfarande många barnfamiljer att lägga till egna pengar för att kunna köpa glasögon.Barnminister Åsa Regnér är upprörd.– Jag tycker att det är slött av landstingen att inte anstränga sig, säger hon till TT.

I våras infördes en ny bestämmelse som innebär att landstingen ska subventionera köp av glasögon för barn och ungdomar upp till 19 års ålder. Stödet uppgår till 800 kronor och ges vanligen en gång per år eller vid förnyat recept.

Men enligt den ideella barnhjälpsorganisationen Majblomman har bara ett landsting lyckats administrera reformen som det var tänkt.

Överskrider ofta

I Kalmar har landstinget gjort en upphandling med ett antal optiker så att alla barn i regionen slipper betala för sina glasögon. I övriga regioner måste barnfamiljer lägga till egna pengar, eftersom priset för glasögon och synundersökning ofta överskrider bidraget.

– Tanken är att de 800 kronorna ska räcka till både synundersökning och valfria bågar och glas. Vår kartläggning visar att det är möjligt för landstingen att, genom att upphandla optiker, få pengarna att täcka hela kostnaden, säger Lena Holm, generalsekreterare på Majblomman.

Fler än vart tionde barn kan vara i behov av glasögon eller kontaktlinser. Det innebär uppemot 170 000 barn i åldrarna 8–19 år.

Konsekvensen av landstingens passivitet blir att barn fortfarande blir sittande i skolbänken utan glasögon, enligt Majblomman.

– De kan inte läsa eller ser inte tavlan, beroende på vilken synnedsättning de har. Det som händer är att de får huvudvärk, men det kan också bli så att man ger upp och kanske i stället börjar vara en stökig elev för att man inte hänger med, säger Lena Holm.

Kallar till möte

Barnminister Åsa Regnér (S):

– Om den här rapporten stämmer gör det mig väldigt upprörd. Syftet med reformen är att minska ekonomiska skillnader mellan barnfamiljer och att bidra till att alla barn oavsett bakgrund har samma möjligheter att läsa läxor, se vad som skrivs på tavlan eller delta i fritidsaktiviteter, säger hon.

Åsa Regnér tänker nu kalla landstingen till sig för samtal om bidraget.

– Majblomman menar ju att det är fullt rimligt att upphandla för 800 kronor. Min absoluta avsikt är att det här ska komma dem till del som det var tänkt för, säger Åsa Regnér.

Nästa artikel inom Metro Music:
Zara Larsson kan få musikexportpriset