Glasampuller fyllda med osmiumtetroxid hittades vid en förskola utanför Stockholm. 
Bilden är en genrebild.
Glasampuller fyllda med osmiumtetroxid hittades vid en förskola utanför Stockholm. Bilden är en genrebild.

Under en gårdsstädning vid en förskola I Värmdö kommun utanför Stockholm hittades glasampuller som innehöll osmiumtetroxid. Tre har förts till sjukhus.

Glasampullerna hittades i ett buskage och ska enligt uppgifter till Aftonbladet innehålla gasföreningen osmiumtetroxid som används inom industrin, sjukvård och för betsning.

– Ampullerna hittades på förskolans gård i samband med städning och flyttades inomhus bort från barnen, där ämnet identifierades. De är hela och inget har läckt ut, säger Christer Wahlström, ledningsbefäl vid räddningstjänsten.

LÄS MER: Förskola hade femprocentigt vin i maten – får kritik

Tre personer har förts till sjukhus för observation.

– Inga specifika symptom, men obehagskänsla och så, säger Nina Sundell, sjuksköterska på plats, till Aftonbladet.

LÄS MER: Fyraåring utsatte treåring för sexövergrepp på förskola

Osmiumtetroxid är mycket giftigt och kan vara dödligt i för höga doser. Ampullerna ska skickas iväg med nationella bombskyddet till Nationell forensiskt centrum.

– Ämnet är väldigt giftigt, men så länge det är förslutet i ampullerna ligger det där det ligger, säger Göran Svensson, vakthavande brandingenjör, till Aftonbladet.

Polisen har inlett en förundersökning om grov allmänfarlig vårdslöshet.

Kommentera denna artikel

Vad tycker du? Här har du möjlighet att kommentera denna artikel. Vi på Metro vill ha en öppen dialog där de som deltar respekterar varandras åsikter. Alltså förväntar vi oss att du håller en schysst ton. Du kan framföra dina åsikter på ett civiliserat sätt även om du inte håller med om andras. Vi tror på dig!

Här kan du läsa hela vår kommentarspolicy.

Nästa artikel inom Metro Music:
Zara Larsson kan få musikexportpriset
Mer om gift Förskola