Genzebe Dibaba jublar efter sitt världsrekord på 1 500 meter i Globen i februari. Arkivbild.
Genzebe Dibaba jublar efter sitt världsrekord på 1 500 meter i Globen i februari. Arkivbild.

När svensk friidrott saknar riktigt stora stjärnor kan det vara svårt att få sponsorer och publik till tävlingarna.Det blir ingen gala i Globen nästa år eftersom det saknas en huvudsponsor.

Tävlingen som arrangerats årligen sedan 1990 har gått med förlust de två senaste åren.

– Vi godkände i fjol ett budgeterat underskott för årets tävling på 2 miljoner kronor, och det blev knappt 2 miljoner i förlust. Men vi sade också då att vi skulle ställa in galan 2017 om vi inte hade någon huvudsponsor. Det blir rätt tungt att ta såna här förluster i allt för många år i rad. Det kan gå ut över annan verksamhet och det ville vi inte riskera, säger Bengt Olsson, ordförande i Hässelby SK, till TT.

Vill se hemmastjärnor

Han säger att det finns en tendens även för utländska friidrottsgalor att det är svårt att attrahera publik. Varför den svenska tävlingen har haft svårt att locka både publik och sponsorer tror han kan hänga ihop med att Sverige saknar riktigt stora friidrottsstjärnor just nu.

– Jag tror att när man ska gå på en tävling vill man se personer som man känner igen. Då kan det vara en fördel om de kommer från det egna landet, det är lättare att identifiera sig med dem. Det kan hänga ihop med det, jag tror i alla fall att det är en bidragande orsak till det hela, både när det gäller publik och sponsorer, säger Olsson.

Hoppas på 2018

Arrangörerna av Globengalan, friidrottsklubbarna Hässelby SK och Spårvägens FK, jobbar på att galan ska kunna komma tillbaka till 2018.

– Det kan bli så, men det är inte säkert. Vi tar beslut om ett år. I värsta fall får vi vänta till 2019 eller 2020, men vi hoppas naturligtvis på att vara tillbaka till 2018.

Globengalan var i vintras en av fyra tävlingar i den nystartade IAAF World Indoor Tour. Då satte etiopiskan Genzebe Dibaba världsrekord på 1 500 meter.

Nästa artikel inom Metro Music:
Zara Larsson kan få musikexportpriset