Blir du peppad på att se andra smekas av fjädrar? Lugn. Det gör alla andra också.
Blir du peppad på att se andra smekas av fjädrar? Lugn. Det gör alla andra också.

Är vi alla fluktisar som går igång på att se andra få till det? Ja, tydligen. En ny studie visar att vi reagerar lika starkt på att se andra smekas, som att själv bli smekta.

Om du blir sensuellt smekt reagerar du både emotionellt och fysiskt. Inga konstigheter där. Och att långsamma smekningar skapar kraftigare reaktioner än snabba, är  inte heller särskilt förvånande.

Men nu har forskare på Sahlgrenska akademin, Göteborg, upptäckt att du går igång lika starkt på att se andra smekas, som att själv bli smekt.

Det är Institutionen för neurovetenskap och fysiologi som smekt försökspersoner med fjädrar, samtidigt som en hjärnskanner avbildat blodflödet i hjärnan. När försökspersonerna sedan fick se filmer där anda människor utsattes för samma behandling, reagerade blodflödet likadant.

– Även när vi tittar på en sensuell hudsmekning kan vi alltså uppleva dess emotionella mening utan att vi behöver känna beröringen direkt, säger forskaren India Morrison i ett pressmeddelande.

Hon fortsätter:

– De antyder att vår hjärna är ”kopplad” så att vi kan känna och bearbeta andras känslomässiga beröring, vilken kan öppna för nya vägar att studera hur vi skapar empati. Det är viktigt för människan att förstå betydelsen av olika typer av beröring. Att veta om två personer är i ett förhållande eller om de håller på att börja slåss.

 

Nästa artikel inom Metro Music:
Zara Larsson kan få musikexportpriset