Peter Weichel jublar över sitt mål under Sveriges kvartsfinal i goalball mot Turkiet i Paralympics.
Peter Weichel jublar över sitt mål under Sveriges kvartsfinal i goalball mot Turkiet i Paralympics.

Det är någonting med det svenska goalballandslaget och Rio. För 14 år sedan blev det VM-guld. I kväll spelar de Paralympics-semifinal mot Litauen.– Jag känner samma känslor som när vi tog guld, säger lagkaptenen Fatmir Seremeti efter 5–1 i kvartsfinalen mot Turkiet.

I nattens kvartsfinal besegrades den regerande Europamästaren Turkiet med 5–1. Turkiets enda mål kom inte förrän i matchens slutskede.

– Nyckeln är vår fantastiska defensiv. Får vi ihop den så kan vi slå precis vilket lag som helst, och det visste vi, säger Fatmir Seremeti, och får medhåll av sin bror tillika Sveriges förbundskapten.

– Får vi till vårt försvarsspel så slår vi alla. Och nu får vi verkligen till det. Det kvittar vem jag har inne, alla levererar precis det jag förväntar mig, säger Florim Seremeti.

Drömminut

Det var lagkaptenen Fatmir Seremeti som i slutet av den första halvleken bröt dödläget med sitt 1–0-mål. I mitten av den andra halvleken hade Sverige sedan en drömminut, som avgjorde matchen. Först gjorde Seremeti 2–0 med knappt sju minuter kvar, och tio sekunder senare satte nyinbytte Peter Weichel 3–0.

– Att få stå här, efter det inhoppet som jag gjorde, det är helt obeskrivligt. Jag kan inte riktigt sätta ord på det, säger Peter Weichel, som har vunnit Paralympics två gånger tidigare – med Danmark.

– Men det betyder ingenting. Det är klart, utanför planen känner jag mig fortfarande dansk. Men på planen är jag bara så obeskrivligt stolt.

Turkiet reducerade på straff med en dryg minut kvar, men Weichel avgjorde definitivt med 37 sekunder kvar. Några sekunder senare satte Jimmy Björkstrand 5–1 på straff.

"Älskar Rio"

För Fatmir Seremeti är det extra speciellt att framgången kommer i Rio de Janeiro. Det var här som Sverige tog sitt hittills enda VM-guld 2002. Då var både han och Jimmy Björkstrand med.

– Jag älskar Rio, jag älskar den här publiken, det här folket och det här landet. Det är helt underbart. Det blir inte bättre. Jag känner samma känslor som 2002 när vi tog guld här. Oavsett hur vi spelar och vad vi gör, så går det vår väg, säger Fatmir Seremeti.

I kvällens semifinal ställs Sverige mot världstvåan Litauen, som slog Kanada med 5–4 i sin kvartsfinal. Matchen startar klockan 23.30, svensk tid.

– De brukar inte gilla att spela mot oss. Men det är kul att spela mot Litauen, det är fullt ös. Vi måste hålla försvarsspelet, för då blir de pressade. För de är vana att göra många mål, säger Sveriges Stefan Gahne.

I den andra semifinalen möts Brasilien och USA.

Nästa artikel inom Metro Music:
Zara Larsson kan få musikexportpriset