God man har 81 klienter – tjänar en halv miljon En god mans uppgift är bland annat att ta hand om ekonomin.
God man har 81 klienter – tjänar en halv miljon En god mans uppgift är bland annat att ta hand om ekonomin.

Den ene är god man för 81 klienter – den andre har 69 uppdragsgivare.Tillsammans tjänar de över en miljon kronor per år på sin verksamhet.

De två männen bor på samma gata på Lidingö.

– Det är en ren tillfällighet, säger den ene av männen, en 47-åring med förflutet i statlig tjänst.

Det är nyhetsbyrån Siren som har undersökt uppdragen bland så kallade gode män i Stockholms kommun och kranskommunerna. De två männen på Lidingö -toppar listan med god marginal.

– Jag har aldrig hört talas om att man har så många klienter. En god man ansvarar för en annan människas ekonomi och ska vara tillgänglig. Det kan knappast fungera med så många uppdragsgivare, säger Jimmie Trevett, ordförande i Riksförbundet för social och mental hälsa. 

Den 47-årige mannen på Lidingö sticker inte under stol med att han lever på sin verksamhet.

– Jag arbetar heltid med det här och det skäms jag inte för. Många tror att en god man ska sitta och fika med klienterna. Sådana finns också men ofta handlar det om ren ekonomisk förvaltning och rådgivning, säger han.

Peter Nordström, chef på överförmyndarförvaltningen i Stockholm, ser inte heller något fel med så många uppdrag:

– Så länge de sköter sig som gode män får de fortsätta, säger han.

De senaste fem åren har klagomålen på gode män ökat från 45 till 80 ärenden per år. Riksrevisionen har tidigare kritiserat överförmyndarna för bristande kontroll av verksamheten.

Kommentera denna artikel

Vad tycker du? Här har du möjlighet att kommentera denna artikel. Vi på Metro vill ha en öppen dialog där de som deltar respekterar varandras åsikter. Alltså förväntar vi oss att du håller en schysst ton. Du kan framföra dina åsikter på ett civiliserat sätt även om du inte håller med om andras. Vi tror på dig!

Här kan du läsa hela vår kommentarspolicy.

Nästa artikel inom Metro Music:
Zara Larsson kan få musikexportpriset