Den senaste tidens värmebölja bådar gott för jordgubbarna.
Den senaste tidens värmebölja bådar gott för jordgubbarna.

Den senaste tidens värmebölja har välkomnats glatt av många soldyrkare. Men det är inte bara vintertrötta människor som mår bra av solen – det gör även jordgubbarna.

– Värmen gör att allt går så himla mycket fortare. Speciellt när det är varmt på natten också, säger odlaren Fredrik Hörenius till SVT.

LÄS MER: Meteorologen: Här gör högsommarvärmen comeback i helgen

För ett par veckor sedan låg jordgubbarna efter i utvecklingen, men sedan värmen kom har det gått snabbt. Sommarens prognos för jordgubbar ser nu ljus ut och de inhemska bären beräknas räcka åt alla.

Den som hållit tummarna för att jordgubbarna ska hinna fram till midsommar kan också slappna av, menar Fredrik Hörenius.

Redan några veckor innan midsommardagen kan det finnas gott om jordgubbar, om det inte blir frost och vädret svalnar av igen.

LÄS MER: Frukt och grönt – här är favoriterna som innehåller mest bekämpningsmedel

Däremot finns det negativa konsekvenser av en så här varm försäsong. Plantorna blir stressade och om man inte vattnar tillräckligt så blir jordgubbarna små.

– Det kan gå så snabbt att vi inte hinner skörda och sälja allt, om det mognar i hela landet samtidigt så blir det problem, säger Fredrik Hörenius till SVT.

Nästa artikel inom Metro Music:
Zara Larsson kan få musikexportpriset