Det nya förslaget till fredsavtal presenteras i Kubas huvudstad Havanna.
Det nya förslaget till fredsavtal presenteras i Kubas huvudstad Havanna.

Det lär inte bli någon ny folkomröstning i Colombia, och det nya förslaget till fredsavtal kommer att godkännas av kongressen, bedömer Colombiakännaren Anders Rudqvist.– Genomförandet är en annan historia, säger han.

Efter chockresultatet i folkomröstningen i oktober, då befolkningen med knapp marginal röstade nej till den överenskommelse som skulle sätta punkt för inbördeskriget efter över 50 år, har Colombias regering och Farcgerillan mejslat fram ett nytt förslag till fredsavtal.

I ett gemensamt uttalande hävdar parterna att de lyssnat på mycket av kritiken mot det förra, nedröstade förslaget:

"Vi har nått ett nytt, slutligt avtal för att avsluta den väpnade konflikten, med förändringar, preciseringar och förslag som föreslagits av flera olika delar i samhället", skriver de.

Kommer gå igenom

Ingen av de båda sidorna har gett några signaler om huruvida det kan bli en ny folkomröstning. Men BBC uppger att det nya fredsavtalet snarare kommer att skickas direkt till kongressen.

Även Anders Rudqvist, sociolog och Colombiakännare, räknar med att det blir kongressen som får bekräfta den förändrade överenskommelsen. Och där, påpekar han, har ja-sidan majoritet.

– Så jag tror att det här kommer att gå igenom, och det är en fördel att man får med fler grupper på tåget, säger han.

Men att avtalet godkänns räcker inte – därefter ska de reformer som det föreskriver genomföras.

– Och tyvärr så har oppositionen mycket stark politisk och ekonomisk makt. Även karaktären på det politiska systemet i landet gör att man inte kan tro så väldigt mycket på reformer förrän man ser att de faktiskt genomförs, säger Rudqvist.

Fokus på offren

Alla detaljer i det nya förslaget till fredsavtal är ännu inte kända. Men enligt Anders Rudqvist har offren för den långvariga konflikten en ännu mer central position jämfört med det tidigare förslaget.

– Tydligen har Farc gått med på att ersätta offren i större utsträckning. Tidigare har man talat om att det var statens sak.

Däremot är det kontroversiella förslaget att Farc, efter att ha avväpnats, ska släppas in i det politiska systemet, kvar.

I ett tv-sänt tal trycker Colombias president, årets fredspristagare Juan Manuel Santos, på att det är just detta som samtliga fredsprocesser i världen syftar till: Att rebeller ska lägga ner vapnen och i stället delta i den legala politiken.

– Vår process med Farc är inte, och kan inte vara, ett undantag, säger Santos, enligt Reuters.

Uribe missnöjd

Den förre, konservative presidenten Álvaro Uribe, som ledde nej-sidans kampanj inför folkomröstningen, är enligt nyhetsbyrån Reuters källor missnöjd med förslaget, trots förändringarna. Utåt säger dock Uribe bara att han, och de som drabbats av konflikten, måste få titta närmare på avtalet innan det genomförs.

"Jag har bett presidenten att texterna som har tillkännagetts i Havanna inte ska vara definitiva", twittrar Uribe, och tillägger att hans läger kanske vill göra några ytterligare justeringar.

Desmond Boylan
Cuba's Foreign Minister Bruno Rodriguez, center, gives a copy of the peace accord to Humberto de La Calle, right, head of Colombia's government peace negotiation team, as Ivan Marquez, left, chief negotiator of the Revolutionary Armed Forces of Colombia, or FARC, watches, after the signing of the latest text of the peace accord between the two sides in Havana, Cuba, Saturday, Nov. 12, 2016. (AP Photo/Desmond Boylan)
Nästa artikel inom Metro Music:
Zara Larsson kan få musikexportpriset