Bosse Bergenståhl, bryggare på Lundabryggeriet, provsmakar den nya lättölen. 
Bosse Bergenståhl, bryggare på Lundabryggeriet, provsmakar den nya lättölen. 

Skåne skummade över av små nystartade ölbryggerier för ett par år sedan. Nu är det dags för flera av dem att ta nästa kliv.

Linnea Svensson Arbab

”Vi brygger lättölen direkt. Stora bryggerier späder bara ut starköl med vatten,” säger Bosse Bergenståhl.

Linnea Svensson Arbab

I ett lagerrum på Lundabryggeriet förvaras stora säckar med olika typer av malt.

Linnea Svensson Arbab

Erik Hansén och Bosse Bergenståhl vid jästankarna på bryggeriet i Torna Hällestad.

Linnea Svensson Arbab

En svinstia blev till hantverksbryggeri när Bosse Bergenståhl och Erik Hansén beslutade sig för att tillverka öl i Torna Hällestad.

Linnea Svensson Arbab

”Vi behöver synas. Då måste man släppa nya grejer hela tiden,” säger Bosse Bergenståhl.

I det gamla svinstallet i Torna Hällestad utanför Lund susar avfuktningsfläktarna bland kylslangar och tankar. Golvet lutar och leder ner i rännor täckta med stålgaller.

– Att göra öl är blött. När man brygger får man ha stövlar på sig, säger Bosse Bergenståhl på Lundabryggeriet.

Det har gått två och ett halvt år sedan den första batchen öl levererades från bryggeriet. Nu visar man för första gången upp svarta siffror i bokslutet.

– Vi började i rätt tid. Ölintresset är något som växer, säger vd:n Erik Hansén.

Men konkurrensen från andra mikrobryggare och stora bryggerier som börjat tillverka hantverksöl gör att de ständigt måste förnya sig. Till exempel ska de nu lansera ett lättöl.

– Vi behöver öka produktionen och vara på tårna, säger Erik Hansén.

I Malmö förbereder sig även bryggaren Jeffrey Brown på en expansion. På South Plains Brewery brygger han omkring 2500 liter öl varje månad och nu vill han fördubbla kapaciteten.

– Jag hinner inte med efterfrågan. Den nya generationen och alla hipsters vill ha något annorlunda, säger han.

Nästa artikel inom Metro Music:
Zara Larsson kan få musikexportpriset