Migrationsministern Morgan Johansson (S) ifrågasätter gode männens lämplighet när de tar på sig att ta hand om över 20 barn.
Migrationsministern Morgan Johansson (S) ifrågasätter gode männens lämplighet när de tar på sig att ta hand om över 20 barn.

Svenskar säger upp sig från sina jobb för att tjäna pengar på ensamkommande flyktingbarn. Ett gift par tjänar närmare 100 000 kronor i månaden som gode män till sina 46 flyktingbarn.

Det är sedan tidigare känt att riskkapitalbolag, kommuner och privatpersoner ser möjligheter att tjäna pengar och göra vinster på flyktingströmmen till Sverige. Nu avslöjar Expressen hur privatpersoner säger upp sig från sina jobb för att tjäna pengar som gode män till ensamkommande flyktingbarn.

Som god man ska man företräda barnet som både vårdnadshavare och förmyndare. Enligt Expressens avslöjande har många gode män hand om över 20 ensamkommande flyktingbarn. Ett gift par tjänar 98 750 kronor per månad på sina 46 flyktingbarn.

► LÄS MER: Morgan Johansson (S): Flyktingar får vara beredda lösa eget boende

– Jag brukar säga till advokater och socialsekreterare att jag har tio barn – det låter lagom, säger mannen till Expressen.

Mannens uttalande gör migrationsminister Morgan Johansson (S) upprörd.

– Då ifrågasätter jag lämpligheten hos dem, säger han till Expressen.

Även Johnny Samuelsson ordförande i Riksföreningen gode män vårdnadshavare, RGMV, upprörs av Expressens avslöjande.

– Det är bedrövligt, det finns inte en chans att de ska hinna med sina uppdrag, säger Johnny Samuelsson till tidningen.

Enligt honom bör ingen god man ha mer än 15 barn. Enligt Expressens granskning har en kvinna i Göteborg hand om 29 ensamkommande flyktingbarn. Med en ersättning på 2 000 till 2 200 kronor per månad tjänar hon 61 825 kronor i månaden.

► LÄS MER: Morgan Johansson (S): Alltfler asylsökande går under jord

Eva von Scheele förbundsjurist på SKL, Sveriges kommuner och landsting, säger till Expressen att hon tycker att hela systemet med gode män har havererat. Hon pressar nu Morgan Johansson att agera eftersom barnen blir lidande.

Migrations- och justitieministern Morgan Johansson säger till tidningen att det finns en gräns för vad de svenska systemen klarar av.

– Det kommer ett par tusen ensamkommande barn per vecka. I normala fall fungerar de här systemet på ett bra sätt, men i en sån här situation pressas allt till sitt yttersta, säger Morgan Johansson till Expressen.

Nästa artikel inom Metro Music:
Zara Larsson kan få musikexportpriset