Gnistor från godståg med slitna bromsar har startat flera skogsbränder i Värmland.
Gnistor från godståg med slitna bromsar har startat flera skogsbränder i Värmland.

Efter att flera skogsbränder i Värmland kan ha orsakats av tåg, tas nu vissa typer av vagnar ur trafik. "Det är lätt att förstå frustrationen från befolkning och räddningstjänsten", säger Håkan Sjöström vid tågbolaget.

Statliga godstågsföretaget Green Cargo väljer nu att ta  en av sina vagntyper ur trafik, sedan det framkommit att gnistor från bromsarna kan ha orsakat flera skogsbränder i Värmland.

Håkan Sjöström, säkerhetschef på Green Cargo, medger att bolagets tåg kan vara boven i dramat.

”Fruktansvärda konsekvenser”

– Att tåg orsakar gnistbildning är inte konstigt i sig, men nu har vi en extrem situation där detta har fått fruktansvärda konsekvenser utmed järnvägslinjerna i Värmland, säger  han till P4 Värmland.

SVT Värmland har tidigare i veckan rapporterat om att en privatperson som bor längs en drabbad linje tog bilder av hjul och bromsar på ett av godstågen som stoppats sedan det började brinna längs banvallen.

LÄS MER: Stor risk för skogsbränder i Sverige – liten gnista kan antända

Efter att bilderna publicerats beslutade Räddningstjänsten i Karlstad att polisanmäla bränderna, med misstanke om framkallande av fara för annan eller allmänfarlig vårdslöshet.

Green Cargo förnekade först bristande underhåll och hävdade att alla tåg bromstestas före avgång. Men nu kommer andra besked.

”Lätt att förstå frustrationen från befolkning”

– Det är lätt att förstå frustrationen från befolkning och räddningstjänsten. Det är samma tåg som går på samma tidtabell som återigen orsakar detta. Vi ser att det är väldigt tunga tåg och svåra att hantera bromsmässigt. Det är en vagntyp som är extra svår att hantera där bromsblocken kan ligga kvar och orsaka gnistor. Nu tar vi vagntypen ur trafik på den här sträckan. Vi vågar inte köra vidare med dem, säger Håkan Sjöström till P4 Värmland.

LÄS MER: Räddningschefen: Sätter in allt vi har

Nästa artikel inom Metro Music:
Zara Larsson kan få musikexportpriset