Nu ska förbundet få fram fler Madelene Sagström. Arkivbild.
Nu ska förbundet få fram fler Madelene Sagström. Arkivbild.

Anna Nordqvist är för ensam i världstoppen i golf.Därför satsar det svenska golfförbundet nu hårt på en verksamhet i USA.– Det är inte jättepopulärt rent politiskt, men vi har inte råd att tycka annat, säger förbundskapten Katarina Vangdal.

Det är spelare som David Lingmerth, Jonas Blixt, Henrik Norlander och nu senast Madelene Sagström som visat att den bästa vägen numera att nå världseliten i golf är att strunta i Europatouren och istället flytta tidigt till USA.

Det har nu gjort att golfförbundet ska starta en bas i USA, för att se till att övergången blir så smidig som möjligt för spelarna.

Det är främst för damerna – vars Europatour (LET) tappat i värde och status – men även herrar är välkomna.

– Vi vill skapa en träningsyta, och det är inte lätt. Att bli medlem i en klubb där borta går inte av ekonomiska skäl, det är på nåder man kan få till ett träningsställe. Det är en puckel för många av spelarna. Vi vill ju dessutom ha bra sparring, vi vill ha en bana som man kan spela, vi ska fixa ett hus eller en lägenhet.

TT: Hur funkar det rent praktiskt för spelarna, vem betalar?

– Det är subventionerat. Vi vet ju hur deras ekonomiska situation ser ut. Vi kommer att söka stöd från RF, extra landslagsstöd, och sådana här projekt brukar även SOK gilla. Vi får se vad det blir. Vi jobbar med spelarutveckling, det handlar inte om att spelarna ska ta rätt kort eller tjäna pengar, det handlar om att skapa förutsättningar att bli en så bra spelare som möjligt, säger Vangdal.

Inte lika bra

Madelene Sagström, som nu har tagit sig in på LPGA-touren tack vare storspel på den amerikanska Symentra-touren, välkomnar initiativet.

– Ja, Europatouren har tappat en del samtidigt som det blivit starkare här in USA. Jag tyckte att jag inte var redo att bli proffs när jag var klar med gymnasiet, utan åkte till USA och gick på college. Sedan missade jag kvalet till LPGA-touren, men tog mig in på Symetra, vilket var en överraskning hur bra den var.

Sagström har vunnit tre tävlingar på touren, toppar pengaligan och har redan nu spelat till sig fulla spelrättigheter till LPGA-touren.

TT: Hade du varit lika bra i dag om du hade gått via Europatouren istället?

– Absolut inte. Golfmässigt, kanske. Men jag har växt så mycket som människa av att vara här borta, lärt mig väldigt mycket om mig själv och fått tävla i bra konkurrens.

Till nästa år

Katarina Vangdal igen:

– Symetra är en bra tour, det är en tour som leder någonstans vidare. Det är bra konkurrens, bra banor, ett bra upplägg. Det går inte att ta sig så högt upp på världsrankingen via LET.

TT: När drar den här satsningen i gång?

– Vi ska över den här månaden till Phoenix och förhandla. Målet är att det ska vara i gång redan i januari 2017.

Nästa artikel inom Metro Music:
Zara Larsson kan få musikexportpriset