Henrik Stenson.
Henrik Stenson.

När golfen nu gör comeback i OS-sammanhang efter 112 år är det med en svensk som storfavorit – världsfemman Henrik Stenson.– Det här är en upplevelse för livet, säger Henrik Stenson.

Efter alla avhopp från de topprankade, på grund av rädsla för zika-viruset, är Stenson topprankad. Han startar sist av alla, 16.09 svensk tid, tillsammans med thailändaren Thongchai Jaidee och spanjoren Rafael Cabrera Bello. Lingmerth går ut 13.41 tillsammans med Fabian Gomez, Argentina, och José-Felipe Lima, Portugal.

Det har blåst kraftigt de senaste dagarna i Rio, men har kanske lugnat ner sig något till golfstarten. Det väntas måttlig till frisk vind i Rio i dag och inget regn.

Stenson blev förvånad när han första gången spelade på OS-banan, som ligger i Reserva de Marapendi i Barra da Tijuca, nära OS-parken i Rio de Janeiro.

– Det ser ut som linksgolf, men spelas inte som linksgolf, säger han.

Linksbanor, de flesta finns längs den brittiska kusten, ligger på hårdpackade sanddynor vilket gör att bollen rullar långt men kanske inte alltid exakt dit man vill ha den. Greenerna är hårda och stora. Den nya OS-banan i Rio ser ut som en linksbana, som brukar passa den nyblivne British Open-segraren Henrik Stenson bra.

– Men det är ganska så mjukt, det går inte att spela den typen av slag som det ser ut att göra. Det är en annan typ av gräs än det är på links, det är mycket mjukare. Och så är det en blandning av en del svåra hål och en del ganska snälla. Det blir inget riktigt flyt på det viset, säger han.

Han tycker att banan är utslagsgivande.

– Den kommer att skilja agnarna från vetet, det är bra.

Nästa artikel inom Metro Music:
Zara Larsson kan få musikexportpriset