Gonorré är på väg att bli obehandlingsbar.
Gonorré är på väg att bli obehandlingsbar.

Könsjukdomen gonorré kan bli en obehandlingsbar sjukdom på grund av sin växande resistens mot antibiotika, varnar brittisk professor.

Det är den brittiska regeringens medicinska rådgivare, professor Dame Sally Davies, som varnar för resistenta bakterier i och med uppkomsten av en ny stam av könssjukdomen gonorré som kallas ”super gonorré", skriver BBC.

Vanligtvis kan gonorré behandlas genom att ta två olika antibiotika samtidigt som heter ceftriaxon och azitromycin. Men den nya stammen är resistent mot azitromycin och går inte att behandla.

Supergonorrén upptäcktes i Leeds i norra England i mars i år och har efter det dykt upp på fler platser i England. 

LÄS MER: Antibiotika fungerar allt sämre

Davies är nu rädd att gonorré kan bli en sjukdom som är obehandlingsbar och har skrivit till alla allmänläkare och apotek för att säkerställa att de ordinerar rätt mediciner. I brevet skriver Daives bland annat: ”Gonorré är i riskzonen för att bli en obehandlingsbar sjukdom på grund av den fortsatta utvecklingen av antimikrobiell resistens".

Om patienten bara får ett antibiotikum istället för de två nödvändiga kan sjukdomen utveckla en resistens mot den antibiotika patienten tar, vilket för superstammen vidare.

BBC har tidigare i år upptäckt att brittiska onlineapotek bara sålde hälften av behandlingen till patienterna, vilket kan vara en anledning till att den resistenta superstammen har bildats.

Även i Sverige är gonorré ett växande problem. Allt fler svenskar får gonorré och 2014 var antalet gonorréfall 20 procent fler än året innan, enligt statistik från Folkhälsomyndigheten.

Totalt upptäcktes 1 336 fall av gonorré. 28 procent hade smittats då de varit utomlands. Thailand toppar listan av de mest frekventa angivna smittländerna, Storbritannien kommer på plats 4.

LÄS MER: Allt fler svenskar får gonorré

Nästa artikel inom Metro Music:
Zara Larsson kan få musikexportpriset
Mer om Hälsa