Protestbrevet är adresserat till Googles vd Sundar Pichai.
Protestbrevet är adresserat till Googles vd Sundar Pichai.

Över 3 000 medarbetare på Google kräver att företaget avslutar sin inblandning i ett statligt amerikanskt militärprojekt. Enligt medarbetarna bryter projektet mot Googles motto "Don't be evil".

För en månad sen blev det känt att Google hjälper den amerikanska försvarsmyndigheten med ett drönarprojekt. Nu har tusentals medarbetare på tech-giganten skrivit på en protestlista som har cirkulerat på företaget de senaste veckorna.

Projektet Mavens syfte är att ta fram system som kan analysera drönarbilder. Och de medarbetare som skrivit på protesten menar att Google bryter mot företagets ledord genom att delta i projektet. Att andra företag som Amazon och Microsoft också deltar i projektet spelar ingen roll, enligt de anställda som skrivit på brevet.

LÄS MER: Här avslöjas dina hemligaste Google-sökningar

”Googles unika historia, företagets motto ”Don’t be evil” och företagets direkta inblandning i miljarder människors liv gör företaget annorlunda”, skriver de i protestbrevet.

Enligt The New York Times ska flera anställda ha uttryckt sitt missnöje på ett stormöte innan de började samla in underskrifterna.

”Vi tycker inte att Google ska vara inblandade i krigsindustrin” står det i brevet som också kräver att Google skapar en policy som tydliggör att företaget inte ska utveckla teknik som kan användas i krig.

Men enligt Diane Greene, chef för Googles molntjänster, kommer tekniken inte att användas för att styra eller flyga drönare eller till att avfyra vapen. Men det spelar ingen roll, enligt medarbetarna.

”Tekniken byggs för militären och när de har leveretas kan den enkelt ställas om för att utföra sådana uppgifter,” skriver de.

LÄS MER: Så ska Google rensa bort falska nyheter från sökresultaten

 

Nästa artikel inom Metro Music:
Zara Larsson kan få musikexportpriset
Mer om Google